Lecţiile tranziţiei româneşti: manual de dezvoltare internaţională

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu tot ce am făcut în 25 de ani e prost, oricât ne-ar plăcea să ne autoflagelăm. România a trăit şi a învăţat multe în tranziţie - şi îi poate învăţa şi pe alţii. Cererea e enormă pe "piaţa" internaţională: din Ucraina şi Balcani până în Orientul Mijlociu, numeroase state trec prin transformări similare. Pentru prima oară, GlobalFocus cartografiază un sfert de secol de experienţă de democratizare, pentru a face din ea un valoros bun de export.

România a trecut de la dictatură şi izolare, la democraţie, economie de piaţă, libertăţi sociale şi statutul de membru UE şi NATO. Mai sunt încă multe de făcut, dar nu ne-am descurcat prea rău nici până acum! S-au făcut progrese mari în reforma economiei, a justiţiei, a statului de drept, în lupta anticorupţie, integritate, respectarea drepturilor minorităţilor, restructurarea sistemului de protecţie a copilului şi multe alte domenii. În acelaşi timp, am învăţat şi ce greşeli se pot face – o lecţie la fel de valoroasă!

Alţii, în regiunea noastră şi mai departe, încă se luptă cu dificultăţile propriilor tranziţii. Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Balcanii de Vest, dar şi ţări precum Egipt, Tunisia, Libia sau Afghanistan.

România are o experienţă bogată pe care o poate transmite tuturor, din vecinătate şi nu numai. Pentru statele în curs de democratizare, de construcţie a statului sau aflate în plin proces de europenizare, România poate fi cel mai relevant studiu de caz. Putem fi de asemenea o resursă importantă pentru partenerii care ne-au susţinut pe parcursul transformării democratice şi care acum îşi continuă eforturile în alte state aflate în situaţii asemănatoare. Mulţi experţi români dar şi unele instituţii şi organizaţii non-guvernamentale au dus deja peste hotare lecţiile învăţate acasă.

Centrul GlobalFocus construieşte acum platforma care adună toate aceste eforturi individuale pentru a le transforma într-un instrument instituţional la scară naţională şi un brand de ţară. Cu sprijinul MAE şi al PNUD, vom realiza o bază de date inteligentă, care va integra şi organiza experienţa indivizilor, instituţiilor, ONG-urilor şi mediului privat. Astfel se va putea face un transfer de expertiză mai eficient către statele beneficiare şi se va putea consolida parteneriatul cu marii donatori internaţionali. Acesta va fi un mecanism viu de management al resurselor, permanent actualizat şi extins, în jurul căruia se va putea dezvolta o întreagă arhitectură de asistenţă internaţională pentru dezvoltare.

În acest context, dezbatem miercuri, 3 iunie, Lecţiile tranziţiei româneşti: manual de dezvoltare internaţională, cu ocazia căreia lansăm oficial acest proiect. Evenimentul, care are loc la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, va prezenta experienţa unor remarcabili practicieni români, urmărind să identifice condiţiile optime de valorificare a potenţialului existent.

Printre invitaţi:

Conf. univ. Cristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Ştiinţe Politice a SNSPA, preşedinte de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia

Sandra Pralong este Preşedintă a Fundaţiei SynergEtica şi una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale societăţii civile. A înfiinţat Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă în România, a fost consilier prezidenţial al preşedintelui Emil Constantinescu, dar şi înalt funcţionar ONU

Filon Morar este primul diplomat român care a deţinut o înaltă funcţie de conducere într-o misiune externă a UE - EUMM Georgia, 2009. Ulterior a participat la Misiunea de Sprijin a ONU în Libia, la auditul electoral al alegerilor prezidenţiale din Afganistan în 2014 şi la alte misiuni de asistenţă şi reconstrucţie post-conflict în Republica Moldova, Sudan, Irak, Guyana etc.

Daniela Crăciun - a reformat sistemul penitenciar din Benghazi, Libia (2012 - 2013), împreună cu echipa Institutului Intercultural din Timişoara şi în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Au fost singurul ONG internaţional activ în regiune în perioada imediat următoare asasinării ambasadorului american în Benghazi

Mihai Lupu, IPSOS Group, a revenit recent din Nepal, unde a organizat o misiune de ajutor umanitar de urgenţă pentru sinistraţii din regiunea rurală Dhading, în urma cutremurului din aprilie. A implementat proiecte în România şi Bangladesh şi pregăteşte altele în Etiopia şi Uganda.

Mădălina Vlangar este ofiţer de poliţie (crimă organizată, trafic de persoane), are la activ misiuni OSCE în Kosovo şi ONU în Timorul de Est, iar acum este ataşat afaceri interne Ambasada României la Madrid

Evenimentul are loc între orele 10:00 şi 12:00, în Amfiteatrul 2 (Sala 103), etajul 1, sediul SNSPA, Bd. Expoziţiei, nr. 30A.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite