VIDEO Manuel Barroso: "O soluţie europeană la problema Greciei este posibilă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (dreapta),şi Johanna Sigurdardottir (premierul Islandei)
Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (dreapta),şi Johanna Sigurdardottir (premierul Islandei)

Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a îndemnat statele membre să convină, la summitul de joi şi vineri, asupra unui mecanism de împrumuturi bilaterale coordonate pentru Grecia, pentru a menţine stabilitatea zonei euro.

Şefii de stat şi de guvern au spus, pe 11 februarie, că membrele zonei euro vor întreprinde acţiuni coordonate dacă va fi nevoie pentru a asigura stabilitatea financiară a zonei euro, în ansamblu. Comisia crede că acum este nevoie de astfel de acţiuni. Sper deci că statele membre vor întreprinde acţiuni hotărâte şi coordonate. Le îndemn să ia decizii. Şi mă aştept ca acele decizii să vină în sprijinul împrumuturilor bilaterale coordonate, al unui mecanism care să poată, la nevoie, să susţină stabilitatea zonei euro, a declarat Barroso într-un interviu pentru Financial Times.

Click aici pentru transcrierea interviului complet.

Şeful executivului comunitar a explicat că acest mecanism trebuie elaborat în interiorul zonei euro, cu condiţiile impuse de zona euro şi care să fie gestionat tot de instituţiile zonei euro.

Barroso a ârecunoscut că, deşi acest mecanism de împrumuturi bilaterale va fi elaborat plecându-se de la situaţia concretă a Greciei, el va putea fi aplicat şi în cazul în care alte state vor avea nevoie de un astfel de ajutor. El a insistat că instituirea unui astfel de instrument nu înseamnă neapărat şi punerea lui în aplicare.

Premierul Greciei, dl Papandreou, mi-a spus că nu are nicio intenţie de a cere asistenţă financiară în acest moment, însă eu cred că a dispune de un astfel de instrument ar reprezenta un semnal încurajator pentru pieţe, a mai spus el.

Preşedintele CE nu a exclus nici posibilitatea implicării FMI în cazul Greciei, însă a subliniat că este esenţial ca orice asistenţă financiară să fie 'în deplină concordanţă cu guvernanţa din zona euro', în caz contrar, putând apărea probleme de stabilitate financiară în zona euro.

Statele membre ale UE, împreună, sunt, de departe, cel mai mare contributor al FMI. Deci nu înţeleg de ce unii au un fel de reticenţă faţă de FMI, pe care îl percep ca pe un fel de putere străină, spune Barroso, explicând că UE deja conlucrează cu FMI în unele ţări membre, precum Letonia, Ungaria sau România.

Vizionaţi interviul aici:

Barroso a subliniat că cel mai important aspect ce trebuie avut în vedere este respectarea regulilor zonei euro.

Nu putem să avem două sau trei entităţi care să monitorizeze mecanismele de deficit excesiv sau chiar politicile monetare în care Banca Centrală Europeană joacă un rol aparte. Nu putem avea două autorităţi monetare în zona euro. Însă dacă acest suport financiar din partea FMI va veni cu respectarea deplină a mecanismelor zonei euro, atunci nu văd care ar fi problema, a subliniat şeful CE.

Jose Manuel Durao Barroso s-a arătat încrezător că, în ciuda opoziţiei din ultima perioadă, cancelarul german Angela Merkel se va pronunţa, în cele din urmă, în favoarea unei asistenţe financiare pentru Grecia.

O cunosc pe Merkel şi nu mă îndoiesc că, dacă va fi nevoie, va fi în favoarea acordării de asistenţă financiară pentru Grecia, a afirmat încrezător Barroso.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite