VIDEO „Generalul ger“, inamicul neaşteptat care a pus mari probleme forţelor NATO în timpul exerciţiilor din Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trident Juncture

„Generalul ger“ a fost inamicul neaşteptat care a pus mari probleme forţelor NATO care au participat, la începutul lunii noiembrie, la exerciţiile Trident Juncture din Norvegia. Frigul a scos din funcţiune mai multe echipamente militare, soldaţii din statele mediteraneene au venit îmbrăcaţi necorespunzător, iar Rusia a bruiat semnalul GPS.

În timpul exerciţiilor NATO care s-a încheiat pe 7 noiembrie  în Norvegia, frigul a scos din funcţiune mai multe echipamente  militare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. În plus, soldaţii din mai multe state membre au tremurat de frig din cauza hainelor neadaptate condiţiilor meteorologice din această ţară nordică. Frigul a fost o provocare serioasă pentru unele echipamente militare ale NATO în timpul exerciţiilor Trident Juncture din Norvegia, a declarat secretarul General al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg.

"Comandanţii noştri au observat că vehiculele nu funcţionează din cauza gerului. Am început să folosimantele 3D pentru a face piese. Acestea pot fi livrate imediat fără să mai aştepţi să sosească dintr-un depozit de la distanţă ", a precizat Stoltenberg la Forumul NATO-Industry ce a avut loc la Berlin.


Soldaţii din ţările sudice s-au plâns de frig

Trident Juncture

Potrivit Ministerului Apărării din Slovenia, soldaţii din această ţară au purtat uniforme şi încălţăminte care "nu i-au protejat de condiţiile reci şi umede din Norvegia". Soldaţii muntenegreni au recunoscut, de asemenea, că nu se aşteptau la astfel de temperaturi scăzute.

Clima norvegiană nu a fost singura problemă. Joia trecută, fregata norvegiană Helge Instadt  s-a ciocnit cu petrolierul Sola TS şi s-a scufundat. Opt persoane au fost rănite în acest accident, potrivit autorităţilor locale.

Un total de 137 de marinari se aflau la bordul navei militare şi 23 la bordul petrolierului navigând sub pavilion maltez, a precizat radioteleviziunea publică NRK.

Această fregată, construită în 2009, este cea care a participat la operaţiunile de dezarmare chimică în Siria între decembrie 2013 şi mai 2014.
              
Tancul petrolier de peste 62.000 de tone a suferit doar pagube uşoare şi aştepta să fie remorcat la un terminal petrolier din apropiere.



Ruşii, acuzaţi că ar fi bruiat semnalul GPS în Finlanda

 O altă problemă cu care s-au confruntat soldaţii Alianţei în timpul manevrelor militare a fost funcţionarea defectuoasă a GPS în nordul Finlandei.  Juha Sipilä, şeful guvernului finlandez, a învinuit Rusia pentru că ar fi bruiat GPS-ul.

Rusia a negat că ar fi responsabilă de întreruperile semnalului GPS din regiunea Laponia a Finlandei, după ce prim-ministrul finlandez, Juha Sipila, a declarat că perturbările de semnal au pus în pericol aviaţia civilă şi „au fost aproape sigur intenţionate”, scrie The Guardian.

 Sipila a declarat că autorităţile încă investighează pentru a afla cine este responsabil. „Perturbarea semnalelor radio în spaţiu deschis este, din punct de vedere tehnic, destul de uşor şi da, este posibil ca Rusia să fie implicată în acest caz”, a afirmat el.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia nu este responsabilă. „Nu ştim nimic de vreo implicare a Rusiei în întreruperile din sistemul GPS. Va trebui să întrebaţi experţii din Ministerul Apărării. Dar ştiţi că există o tendinţă în ziua de azi să fie acuzată Rusia de toate păcatele. Ca regulă, aceste acuzaţii nu au nicio bază”, a declarat Peskov.

Perturbările semnalului de satelit din regiunile arctice ale Norvegiei şi Finlandei au fost observat pentru prima oară în timpul exerciţiilor NATO dintre 25 octombrie şi 7 noiembrie. Perturbările au determinat operatorii spaţiului aerian civil din Finlanda şi Norvegia să emită avertizări oficiale către piloţi că semnalele de navigare din nord-estul Laponiei nu sunt stabile.

Trident Juncture

Parlamentarii finlandezi au cerut un răspuns dur la perturbarea semnalului iar şeful comitetului apărării din Parlament, Ilkka Kanerva, a declarat că efectul asupra aviaţiei civile ar fi putut să fie „catastrofal”. În timpul exerciţiilor militare Trident Juncture ale NATO, Rusia şi-a arătat nemulţumirea privind ceea ce Kremlinul consideră a fi cea mai mare demonstraţie anti-Rusia şi a avertizat că gestul NATO nu va rămâne fără un răspuns.

UE şi NATO vor demara exerciţii împotriva “ameninţărilor hibride”

Uniunea Europeană şi NATO vor efectua săptămâna următoare exerciţii militare coordonate de contracarare a ameninţărilor hibride.

Faza activă ale acestora va începe pe 19 noiembrie, anunţă RIA Novosti, citând un înalt oficial din structurile europene.

“UE şi NATO vor realiza faza activă a exerciţiilor paralele, coordonate, care va începe pe 19 noiembrie şi îşi propune să sporească potenţialul de reacţie a UE la crizele complexe cu caracter hibrid de dimensiuni interne şi externe, precum şi să îmbunătăţească cooperarea cu NATO”, a declarat sursa citată.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite