Vaccinarea a devenit obligatorie în grădiniţele şi şcolile din Italia

Vaccinarea a devenit obligatorie în grădiniţele şi şcolile din Italia

FOTO Arhivă

Guvernul italian a aprobat vineri un decret de lege care permite înscrierea în şcoli şi în grădiniţe numai a copiilor vaccinaţi şi care le impune sancţiuni financiare părinţilor care decid să îşi înscrie copiii nevaccinaţi la şcoală, relatează La Repubblica.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decretul de lege intră în vigoare imediat, dar va trebui confirmat de Parlament în termen de 60 de zile.

Decizia luată de Guvern reprezintă o soluţie de compromis între propunerea ministrului Sănătăţii. Beatrice Lorenzin, care a cerut vaccinarea automată a tuturor copiilor, şi cea a ministrului Educaţiei, Valeria Fedeli, care a propus numai sancţiuni.

Premierul Paolo Gentiloni a explicat că a ales varianta decretului de lege pentru ca noile reguli să intre în vigoare cât mai repede, ţinând cont că proporţia vaccinărilor din peninsulă a scăzut semnificativ.

Cele 12 vaccinuri obligatorii pentru primirea în creşe şi în grădiniţe sunt: antidifterie, antitetanos, antipoliomielită, antihepatită B, antipertussis, anti-Haemophilus B, antirubeolic, antiurlian, antirujeolic, antimeningococ C, antimeningococ B şi antivaricelă.

O parte dintre vaccinuri erau deja considerat obligatorii, dar sancţiunile pentru refuzarea lor nu erau aplicate, în timp ce restul, precum antiurlian şi antirujeolic, erau descris drept facultative.

Cum funcţionează decretul

Creşe şi grădiniţe. Pentru ca un copil să poată fi înscris la creşă sau grădiniţă (0-6 ani), părinţii trebuie să prezinte carnetul de vaccinări şi eventualele certificate medicale cerute. În cazul în care copilul nu are vaccinurile, nu va putea fi înscris.

Şcoli. Şi în această situaţia, părinţii vor trebui să prezinte carnetul de vaccinări. Dacă, însă, copilul nu le-a făcut, şcoala va trebui să contacteze Autoritatea Sanitară Legală, care, la rândul său, le va da părinţilor câteva zile să vaccineze copilul. Dacă familia refuză, va trebui să plătească o amendă „mai mare de 10, până la 30 de ori decât în prezent”, a spus Gentiloni, fără a preciza suma. De asemenea, familia va trebui să plătească amenda anual.

Sancţiunile prevăzute în prezent în lege sunt cuprinse între 100 şi câteva sute de euro, în funcţie de vaccin, dar nu erau aplicate. 

citeste totul despre: