Ungaria va „respecta voinţa poporului“ după referendumul aşteptat în Catalonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria va „respecta voinţa poporului“, în cazul în care regiunea Catalonia (comunitate autonomă a Spaniei) va organiza pe data de 1 octombrie un referendum pe tema independenţei. Anunţul a fost făcut luni de guvernul ungar, relatează Politico.

„Voinţa poporului este mereu tot ceea ce contează, asta este poziţia“ (Ungariei, n. red.), a afirmat Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al guvernului premierului Viktor Orban, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, întrebat fiind dacă Ungaria are vreo poziţie faţă de Catalonia.

„Aceasta este o chestiune internă a cetăţenilor spanioli şi catalani şi ar trebui să fie decizia lor; cu toţii trebuie să respectăm voinţa poporului - asta se numeşte democraţie“, a adăugat el. 

Liderii pro-independenţă din Catalonia îşi urmăresc în continuare planul de a organiza un referendum, chiar dacă Executivul spaniol, sprijinit de Curtea Constituţională, afirmă că votul este ilegal.

Kovacs nu a precizat însă dacă Ungaria va recunoaşte independenţa Cataloniei, în cazul în care acest referendum va avea un rezultat în favoarea ruperii de Spania.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, s-a angajat să facă tot ceea ce este necesar pentru a opri desfăşurarea referendumului. 

Săptămâna trecută, procurorul general al Spaniei a cerut o anchetă ce îi vizează pe cei 712 primari catalani care au promis să ofere sprijinul logistic necesar pentru organizarea votului, sfidând astfel o interdicţie dată de Curtea Constituţională.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite