INFOGRAFIE Un nou război al gazelor în Mareea Mediterană şi Marea Egee. Erdogan ameninţă două state membre UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunile de foraj lansate de Republica Cipru în apele sale teritoriale a înfuriat Ankara, ale cărei trupe ocupă partea de nord a insulei. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marţi cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare a Turciei în Cipru şi în Marea Egee pentru a apăra drepturile ţării sale în zonă în acelaşi mod în care o face în Siria.

„Drepturile noastre în Marea Egee şi în Cipru sunt pentru noi la fel ca cele din Afrin (Siria). Navele noastre de război şi forţele noastre aeriene urmăresc situaţia îndeaproape pentru a efectua orice tip de intervenţie“, a avertizat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara.

Afrin este o enclavă în nordul Siriei, unde Turcia a lansat o operaţiune militară la 20 ianuarie împotriva forţelor kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG) pe care Ankara o consideră drept „teroristă“ şi aliată gherilei Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfăşoară de peste trei decenii o insurecţie în Turcia.

Zilele trecute, compania italiană Eni a anunţat că platforma sa Saipem 12000 a fost blocată de nave militare turceşti pentru a nu ajunge în zona de explorări situată la sud-est de Larnaca. Platforma urma să efectueze activităţi de forare în apele din zona economică exclusivă a Ciprului, de la care compania italiană a obţinut licenţe de exploatare a unor zăcăminte de hidrocarburi. 

Ankara îşi exprimase anterior îngrijorarea cu privire la activităţile companiei italiene în Cipru. Anul trecut, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, avertizase că Turcia va lua măsuri dacă Republica Cipru va începe lucrările de foraj la zăcământul de gaze „Afrodita“. Ankara insistă că acesta „aparţine tuturor părţilor, inclusiv ciprioţilor turci“. Incidentul ar putea complica şi mai mult soluţionarea problemei Ciprului. 

Divizarea Ciprului datează din 1974 când trupele turce au invadat nordul insulei ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia.

Explorările de gaze naturale efectuate în Zonei Economice Exclusive (ZEE) de Republica Cipru, membru al UE care îşi exercită autoritatea numai pe două treimi din ţară, au declanşat tensiuni cu Ankara care doreşte suspendarea lor până la găsirea unei soluţii pentru divizarea insulei.

În timp ce diferitele tentative de reunificare au eşuat, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, reales la 4 februarie pentru un nou mandat, şi-a luat angajamentul să pună capăt divizări insulei.

„Ne păstrăm calmul cu scopul de a evita orice criză şi luăm toate măsurile diplomatice necesare pentru ca suveranitatea Republicii Cipru să fie respectată“, a declarat el .

„Încercăm să evităm orice ar putea înrăutăţi situaţia, fără să ignorăm faptul că acţiunile Turciei sunt o încălcare a dreptului internaţional“, a adăugat Nicos Anastasiades.

La rândul său, Ministerul turc de Externe a acuzat vehement într-un comunicat activităţile „unilateral“ ale Ciprului, „în pofida drepturilor inalienabile ale ciprioţilor-turci, coproprietari ai insulei, asupra resurselor natural“ ale Ciprului.

„Această atitudine neconstructivă a ciprioţilor-greci reprezintă, de asemenea, un obstacol major în rezolvarea problemei cipriote“, a continuat ministerul, referindu-se la divizarea insulei.

Ciprul, care a lansat în urmă cu şapte ani operaţiuni de foraj în largul coastelor sale, a anunţat joi descoperirea unor importante zăcăminte de gaze naturale în blocul 6, la sud-vest de blocul 3, de către grupul Eni şi francezii de la Total.

Ciprul face parte din cele câteva state, printre care Israelul şi Libanul, aflate în competiţia pentru exploatarea gazului natural din Mediterana de Est.

Avertismentul UE

Comisia Europeană i-a cerut luni Turciei să se „abţină de la orice acţiuni care ar putea afecta relaţiile de bună vecinătate“, transmite Reuters.

„Turcia trebuie să se angajeze fără echivoc faţă de relaţiile de bună vecinătate şi să evite orice fel de sursă de fricţiune, ameninţare sau acţiune orientată contra unui stat membru“, a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar. „De asemenea, UE subliniază necesitatea respectării suveranităţii statelor membre în legătură cu apele teritoriale şi spaţiul lor aerian“', a adăugat reprezentanta CE.

O nouă avertizare severă a fost transmisă Turciei marţi de Comisia Europeană după acţiunile de luni din zona insulelor Imia, când o navă a pazei de coastă greceşti a fost lovită de o navă turcească, dar şi cu privire la ameninţările Ankarei la adresa Ciprului şi a Greciei.

Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas a confirmat că nava pazei de coastă greceşti ce a fost lovită a fost cofinanţată de Comisia Europeană, subliniind că la achiziţionarea ei au contribuit contribuabilii europeni tocmai pentru a se asigura protecţia graniţelor externe ale UE.

Schinas a declarat de asemenea că Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, s-a întâlnit în Kuwait, unde are loc conferinţa donatorilor pentru Irak, cu ministrul de externe al Turciei si a discutat, printre altele, si despre tensiunea în creştere din jurul Ciprului.

   

La rândul său, Grecia a acuzat Turcia de încălcarea dreptului internaţional şi a menţionat că „atitudinea sa provocatoare“ nu corespunde cu cea a unei ţări care doreşte să adere la UE. „Îi cerem Turciei să renunţe la orice alte acţiuni ilegale şi să-şi respecte toate obligaţiile care decurg din dreptul internaţional“, a subliniat diplomaţia de la Atena într-un comunicat.

Egiptul avertizează Turcia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe egiptean, Ahmad Abu Zeyd, a avertizat şi el faţă de  „orice încercare de a încălca drepturile suverane ale Egiptului, în zona economică exclusivă de est a Mării Mediterane“.

Abu Zeyd a răspuns la declaraţiile ministrului turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu, cu privire la refuzul de a recunoaşte acordul semnat între Egipt şi Cipru, în 2013, care defineşte graniţele maritime.

„Nimeni nu poate pune la îndoială acordul din 2013 care demachează frontierele maritime dintre Egipt şi Cipru. Acest acord este în armonie cu dreptul internaţional şi a fost prezentat ONU ca un acord internaţional“, a spus el.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite