Un "Gestapo" al UE va spiona cetăţenii europeni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu un program de spionat telefonul se pot monitoriza SMS-urile şi apelurile
Cu un program de spionat telefonul se pot monitoriza SMS-urile şi apelurile

Un nou serviciu european de informaţii, care ar putea avea acces la informaţii personale, stârneşte supărarea britanicilor, scrie Daily Express. Europol ar putea monitoriza de la preferinţele politice ale cetăţenilor Uniunii Europene, până la orientarea lor sexuală.

Până la 1 ianuarie, Europol era un birou de poliţie creat de mai multe state membre pentru a coopera în combaterea criminalităţii organizate. De atunci însă, Europol a renăscut drept organismul oficial al UE autorizat cu strângerea de informaţii, care dispune de puteri mult sporite, transmite publicaţia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne a explicat că noile schimbări sunt în interesul Marii Britanii: "Europolul este acum într-o poziţie mult mai puternică pentru a ne susţine în lupta împotriva terorismului şi a criminalităţii grave şi organizate".

"Sunt îngrozit. Noi credeam că statul tip Big Brother al lui Gordon Brown este rău, însă măcar pe acesta îl dăm deoparte în mai. Pe ceilalţi nu-i putem elimina decât dacă părăsim noi UE", a declarat Paul Nuttall, liderul Partidului Independenţei, pentru
Daily Express.

Liderul conservatorilor din Parlamentul European, Timothy Kirkhope, a recunoscut că "noul mandat al Europolului prevede puteri semnificativ sporite. Există posibilitatea reală ca mandatul său vag să îi permită să îşi extindă treptat şi mai mult domeniile de intervenţie".

Pe scurt, Europol a fost absorbit în superstructura UE. Acum primeşte finanţare de la Bruxelles, dar se sustrage, în fapt, controlului statelor membre.

În atribuţiile sale intră acum mult mai multe decât criminalitatea organizată, potrivit oficialilor UE, instituţia se va concentra asupra persoanelor cu opinii "xenofobe", "rasiste" sau care sunt susceptibile de corupţie sau comiterea de infracţiuni legate de mediu, computere sau autovehicule.

Urmând acestă logică, Europol ar putea monitoriza persoane care neagă existenţa schimbărilor climatice sau care îşi expun punctele de vedere asupra unor teme controversate.

Europol ar putea strânge şi stoca "date comportamentale" precum stilul de viaţă şi rutina zilnică, deplasările, locurile frecventate, situaţia impozitelor, profilul ADN sau vocea. Atunci când va fi relevant, Europol va păstra şi date privind opiniile politice, convingerile religioase sau filosofice, apartenenţa la sindicate şi date referitoare la starea de sănătate sau viaţa sexuală a persoanelor monitorizate

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite