UE consideră haotică reforma justiţiei în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentul denunţă "nepotismul deschis" în numirea judecătorilor bulgari şi consideră că legile adoptate recent sunt "de o calitate tehnică redusă" şi "nu sunt aplicate suficient". "Chiar


Documentul denunţă "nepotismul deschis" în numirea judecătorilor bulgari şi consideră că legile adoptate recent sunt "de o calitate tehnică redusă" şi "nu sunt aplicate suficient". "Chiar şi amendamentele constituţionale adoptate pe 30 martie relevă o stare de confuzie în strategia Bulgariei de reformare a sistemului judiciar", susţin experţii, semnalând că modificările nu ţin cont de angajamentele asumate de Ministerul Justiţiei faţă de UE, "ridicând semne de întrebare în legătură cu seriozitatea cu care guvernul bulgar tratează strategia de reforme". "Un alt subiect de îngrijorare îl reprezintă gradul de neîncredere a populaţiei bulgare în propriul sistem judiciar. Dacă cetăţenii ţării nu au încredere în propriul sistem judiciar, de ce ar avea statele membre UE?", întreabă Susette Schuster.

Bucureştiul are determinare, Sofia nu
Autorul raportului intern, Susette Schuster, judecător german şi fost reprezentant al UE în Bulgaria, crede însă că o amânare a aderării acestei ţări este puţin probabilă. Ea a explicat diferenţa dintre România şi Bulgaria în aplicarea reformelor astfel: "Bucureştiul are determinare, iar Sofia nu". "Ministrul bulgar pentru afaceri europene, Meglena Kuneva, a explicat Comitetului de integrare europeană al Parlamentului de la Sofia că, în principal, raportul CE din 16 mai, va acoperi evoluţiile din Bulgaria până la 27 aprilie. Ea susţine că Executivul european a convenit să facă o excepţie pentru Actul Sistemului Judiciar, în vederea acordării de timp pentru deliberări finale între Sofia şi Bruxelles.

De la Sofia, lucrurile se văd altfel
Un studiu realizat de Centrul pentru Strategii Liberale şi institutul de sondare a opiniei publice Alpha Research, dat publicităţii la Sofia, săptămâna trecută, arată, culmea, că sistemul judiciar din Bulgaria este tot atât de eficient ca la ţările membre UE.
Potrivit raportului, procesele şi anchetele preliminare au o durată similară cu a celor din statele membre, procesele civile durează până la 350 de zile în Bulgaria, iar cele penale - 835 de zile, interval care include şi anchetarea cazului. Raportul consemnează puţine lipsuri: transferarea dosarelor de la un tribunal la altul şi de la procuror la judecător durează prea mult şi lipsesc condamnările în cazurile de crimă organizată şi spălare de bani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite