Turcia: Să se salveze cine poate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avertismentul de călătorie al lui Erdogan este doar o diversiune de politică internă
Avertismentul de călătorie al lui Erdogan este doar o diversiune de politică internă

Guvernul turc a emis pentru proprii cetăţeni o avertizare de călătorie în Germania. Este o diversiune menită să distragă atenţia de la nerespectarea drepturilor omului în propria ţară.

Parcă ar fi o glumă. O avertizare de călătorie pentru Germania emisă de guvernul de la Ankara. Statul abuziv îi reproşează statului de drept rasism. Dar cea mai recentă provocare a guvernului turc nu este percepută ca o satiră. Erdogan e cât se poate de serios. Germania este periculoasă, susţine el, iar proprii cetăţeni trebuie avertizaţi.

În context, tot mai mulţi refugiaţi din Turcia solicită azil în Germania. De la puciul eşuat din vara anului 2016 cetăţeni turci caută cu plăcere protecţie în Germania. Doar în luna iulie s-au înregistrat mai bine de 600 de cereri. Pe parcursul ultimilor doi ani, cifra s-a triplat.

Tocmai în Germania guvernul turc recomandă cetăţenilor săi „să nu se lase atraşi în dezbateri politice“ şi să reacţioneze cu reţinere la „agresiuni rasiste şi xenofobe“. Dar se pare că această recomandare nu-i sperie nici măcar pe solicitanţii de azil.

Populiştii de dreapta se bucură de acceptanţă tot mai mare

Adevărat este faptul că mesajele populiştilor de dreapta din Germania se bucură de acceptanţă tot mai mare de la debutul crizei refugiaţilor. AfD este un partid de dreapta care va reuşi probabil să-şi facă intrarea în Bundestag după alegerile din 24 septembrie. Este fără precedent în istoria postbelică a Germaniei. Iar candidatul de frunte al formaţiunii, Alexander Gauland, a cerut de curând ca însărcinata guvernamentală pentru migraţie, Özoguz, să fie „aruncată în Anatolia“. Chiar dacă procurorii au iniţiat cercetări sub acuzaţia de instigare, popularitatea AfD nu pare a fi afectată. În urma alegerilor generale, partidul s-ar putea clasa pe locul trei, după conservatori şi laburişti.

Poate că această alarmare a turcilor este întemeiată. Dar ei nu se confruntă cu pericole în Germania. În plus, numărul turiştilor turci care vizitează Germania este relativ redus. Iar cei două milioane de turci stabiliţi în Germania nu trebuie să se teamă „că vor fi aruncaţi în Anatolia“. Dar avertismentul lui Erdogan nici nu li se adresează lor.

Erdogan se foloseşte de campania electorală din Germania pentru a încinge spiritele

Cui i se adresează mesajul lui Erdogan este cât se poate de limpede: Este vorba de milioane de alegători turci care nu au fost niciodată în Germania şi nici nu intenţionează să viziteze această ţară. Miza e de politică internă şi de seducere a propriului electorat. Potentatul de la Bosfor vrea să lanseze un nou mesaj de forţă şi să le demonstreze germanilor că este sigur pe poziţie. A făcut asta deja în timpul campaniei dinaintea referendumului pentru transformarea statului turc şi extinderea propriei puteri. Acum se foloseşte de campania electorală din Germania şi de recomandarea lui Merkel şi Schulz de abandonare a negocierilor de aderare a Turciei la UE pentru a încinge spiritele în continuare.

Cetăţenilor turci li se recomandă, de asemenea, să se ţină departe de mitingurile de campanie ale partidelor şi de pieţele publice unde au loc manifestările sau demonstraţiile „organizate sau sprijinite de organizaţii teroriste tolerate de autorităţile germane“, după cum se poate citi în avertismentul de călătorie.

Acuzaţia? Germania oferă protecţie teroriştilor

Erdogan susţine că în Germania trăiesc nestingheriţi simpatizanţi ai formaţiunii kurde interzise PKK, ceea ce guvernul de la Berlin nici nu contestă. În plus, această acuzaţie nu e nouă. Contraspionajul german califică PKK drept „cea mai puternică organizaţie extremistă străină din Germania“. Erdogan deplânge faptul că Germania nu acţionează cu destulă hotărâre împotriva PKK şi le oferă teroriştilor protecţie. Dar acuzaţia nu este întemeiată. Partidul este interzis în Germania din 1993. Chiar şi afişarea în public a portretului liderului PKK, Öcalan, aflat în detenţie, constituie un delict penal. Aproape 4.500 de anchete au fost demarate în ultimul an împotriva unor membri şi simpatizanţi ai PKK. Este PKK un pericol pentru turcii din Germania? Mai degrabă nu.

Germania poate reacţiona cu detaşare în faţa „avertismentului de călătorie“. Este o nouă provocare împotriva unei ţări care ţine la loc de cinste principiile statului de drept, provenind dintr-un stat nevoit să accepte acuzaţia că este abuziv.

Următoarea provocare îşi va face cu certitudine apariţia

Avertismentul de călătorie nu este decât un răspuns la înăsprirea recomandărilor germane privind călătoriile în Turcia. În care se avertizează că „tot mai mulţi cetăţeni germani au fost încarceraţi abuziv“.

Jurnalistul turco-german Deniz Yücel şi-a sărbătorit la sfârşitul săptămânii trecute ziua de naştere în spatele gratiilor. A împlinit 44 de ani. Luni a devenit cunoscut că, la Istanbul, a fost arestat un cuplu de germani. Iar statul turc nu a iniţiat o procedură împotriva lor conformă normelor statului de drept.

Prin măsuri cum ar fi avertismentul de călătorie Erdogan poate acumula puncte în propria ţară. Dar nu va putea distrage atenţia partenerilor străini de la încălcarea tot mai pronunţată a drepturilor omului în Turcia.

Numeroase state ale UE se pronunţă încă împotriva încetării negocierilor de aderare cu Turcia. Dar următoarea provocare îşi va face cu certitudine apariţia. Până atunci guvernul german ar face bine să nu cadă în capcana întinsă de Erdogan; să priceapă că avertismentul de călătorie este doar o diversiune de politică internă.

Oliver Sallet - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite