Turbulenţe în relaţiile dintre Ungaria şi Slovacia pe tema minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii politici constată că aceste fenomene s-au înmulţit, îndeosebi după schimbările produse în urma alegerilor parlamentare din Slovacia, care au adus la putere un guvern din care face

Analiştii politici constată că aceste fenomene s-au înmulţit, îndeosebi după schimbările produse în urma alegerilor parlamentare din Slovacia, care au adus la putere un guvern din care face parte şi Partidul Naţional Slovac, condus de Jan Slota, recunoscut prin retorica sa naţionalistă, într-o ţară în care trăiesc 500.000 de maghiari, reprezentând 10 la sută din populaţia ţării.
Tensiunea dintre cele două ţări a crescut la sfârşitul lunii iulie, după ce, pe internet, a fost difuzat un videoclip, ce înfăţişa un grup de tineri slovaci dând foc drapelului ungar şi strigând lozinci antimaghiare. A fost scânteia care a generat o reacţie de răspuns în Ungaria vecină, unde au apărut înscrisuri antislovace pe zidurile Ambasadei Slovaciei din Budapesta. Incidente similare au continuat în timpul unor manifestaţii sportive pe stadioanele din cele două ţări, culminând cu momentul în care un grup de huligani slovaci din oraşul Nitra au agresat o tânără studentă, numai pentru motivul că aceasta vorbea în limba maghiară la telefonul mobil.

Escaladarea declaraţiilor politice
Incidentele de mai sus, prezentate în tonuri îngroşate de mass-media din cele două ţări, au făcut necesară intervenţia factorilor politici. MAE slovac a declarat că "atenţia exagerată şi reacţia hipertrofiată a părţii ungare" la asemenea incidente sunt menite să adâncească doar încordarea în relaţiile bilaterale. La rândul său, ministrul de externe al Ungariei, Kinga Goncz, citat de Reuters, a declarat că va lua "măsuri ferme" pentru protejarea minorităţii maghiare din Slovacia în faţa valului de ostilităţi cu care se confruntă aceasta. Un schimb de declaraţii pe această temă a avut loc şi la nivelul premierilor celor două ţări, după ce şeful executivului de la Budapesta, F. Gyurcsany, l-a invitat pe omologul său slovac să condamne, fără echivoc, acţiunile antiungureşti din Slovacia. Intenţiile Bratislavei de a se pune capăt acestei situaţii au fost afirmate, de altfel, în adoptarea recentă, de către parlamentul slovac, a unei declaraţii, susţinute inclusiv de deputaţii Partidului Naţional Slovac, în care sunt condamnate toate manifestările de extremism şi intoleranţă naţională şi se exprimă hotărârea de a nu tolera fenomene de xenofobie şi extremism "nici în Slovacia, nici în ţările vecine".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite