Torino: Zona de est a oraşului seamănă deja cu un sector din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restaurante, biserici, magazine şi cluburi româneşti. Aceasta este o zonă din oraşul italian Torino, în partea de est, care seamănă, mai degrabă, cu un sector din Bucureşti, relatează

Restaurante, biserici, magazine şi cluburi româneşti. Aceasta este o zonă din oraşul italian Torino, în partea de est, care seamănă, mai degrabă, cu un sector din Bucureşti, relatează cotidianul "La Stampa".

Printre cei care au adus o fărâmă din spiritul şi obiceiurile româneşti se numără Mihai Cristofor, în vârstă de 39 de ani, importator de produse alimentare din România, care conduce compania Romanian Trade.

În afara de el, Ileana Ploscaru, Elena Surdu Stănescu, Costin Neamţu, Lisandru Neamţu, Mircea Titus Românescu, Laurenţiu Dimisca, şi mulţi alţii au contribuit la inaugurarea unei galerii de artă în luna noiembrie a anului trecut, galerie situată pe strada Pollenzo. Ei sunt simbolurile imigraţiei româneşti, care se arată a fi din ce în ce mai organizată în Torino.

Mihai Cristofor a relatat modul în care a început afacerea sa, prin care s-a încurajat dezvoltarea comunităţii româneşti din Torino. Totul a început cu un mic stand pe piaţa locală, unde se vindeau numai produse tradiţionale.

Mihai povesteşte: "Ideea mi-a fost sugerată chiar de către conaţionalii mei. Iniţial au vrut să cumpere vin din România, aşa că am importat vin. Ulterior, am decis să întrerup parteneriatul cu asociaţii mei italieni şi astfel am înfiinţat Romanian Trade. Dacă în 2005, cifra de afaceri era de 650.000 de euro, în 2006 a devenit 1.200.000, iar în 2007 - aproape 2.000.000 de euro. Acum mă ocup cu importul a circa 170 de produse, bere, vin, brânzeturi, mezeluri, atât pentru italieni, cât mai ales pentru români. Dacă vreau să rămân definitiv în Torino? Da. Fiul meu s-a născut aici. Prin urmare, şi viaţa mea".

Asftel, există cel puţin 70.000 de cetăţeni români în această zonă de est din Torino. Jurnalista Viorica Nichifor explică: "Este cea mai extinsă si organizată comunitate de români. Sunt mii de familii din prima, dar şi din a două generaţie. Comunitatea conţine toate tipurile de oameni, implicaţi în toate genurile de activităţi: de la furturi, prostituţie până la oameni oneşti, ingineri, medici, tehnicieni de laborator, experţi în IT. Trebuie menţionat că majoritatea românilor din comunitate este compusă din oameni cinstiţi, care muncesc pentru a-şi câştiga pâinea: fie cu propriile mâini, referitor la muncile de bază, fie cu minţile, contribuind cu creativitatea lor la întreaga dezvoltare locală, nu doar a comunităţii româneşti. În principiu, aveam de-a face cu profesionişti".

Cu toate acestea, Nichifor preferă termenul de "simbioză" celui de "comunitate". Cel din urmă trimite către înţelesul de ghetou, de marginalizare. Însă, în Torino nu există un "cartier românesc". Cetăţenii romăni sunt implicaţi în toate activităţile şi în toate zonele din oraş. "În mass-media se vorbeşte despre integrarea românilor, dar, aici, noi ne-am integrat deja. Intraţi în orice bloc de apartamente şi uitaţi-vă la numele familiilor inscripţionate pe uşi, la numele locatarilor. Origini româneşti se regăsesc în circa 50% dintre ele. Mulţi au venit pentru a munci în Italia, pentru a strânge bani şi pentru a se întoarce acasă, în România. Câţiva vor să se stabilească aici şi doar puţini au venit pentru a desfăşura activităţi ilegale în Torino. Însă, din cauza mass-mediei, suntem cu toţii cataligaţi infractori. Nu este correct, cum nu ar fi corect să îi judecăm pe italieni în funcţie de mafia lor sau de scandalurile lor. Noi am pus bazele unei publicaţii pentru români, a unei biserici, a unui restaurant, a unui magazin. De ce se tot pune problema integrării? Noi ne-am integrat deja", adaugă jurnalista.

Alte persoane care au contribuit la consolidarea identităţii românilor din Torino, mai ales din zona de est, sunt Ştefan şi Gina. Ei deţin un restaurant - club, denumit "L'Angelo"", pe strada Cremona, Porta Palazzo. La parter este amenajat restaurantul, iar la demisol, clubul. Ştefan povesteşte: "Acest local era deţinut înainte de un marocan şi când l-am cumpărat nu eram văzuţi cu ochi buni de lume. Nu puteam parca nicăieri, iar clienţii pe care îi aveam iscau scandaluri şi spărgeau paharele. Însă, cu timpul, am amenajat parterul şi am deschis acest restaurant a cărui bucătărie oferă specialităţi tradiţionale, mâncăruri din carne, mămăligă, pe scurt, produse româneşti de calitate".

Un al local este cel de pe strada Reiss Romoli, denumit "Batmania". "Este un club disponibil pentru petreceri private, aniversări, nunţi şi botezuri. Se dansează pe toate genurile de muzică, binenţeles şi populară românească. Cei mai mulţi tineri români vin să se distreze aici. Şi suntem mândri de asta", a declarat proprietarul clubului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite