Theresa May, presată să publice un raport secret care arată că Brexitul poate fi evitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O consilieră a reginei Regatului Unit Elisabeta a II-a spune că există un raport secret care arată că ieşirea britanicilor din Uniunea Europeană (UE) poate fi evitată şi îi cere premierului Theresa May să-l facă public.

Presiunile cresc asupra premierului britanic Theresa May. În contextul în care un grup de conservatori solicită demisia ei, iar oficialii de la Bruxelles deplâng lentoarea negocierilor cu privire la Brexit, o consilieră a reginei Regatului Unit i-a adresat o scrisoare deschisă în care îi cere să publice o notă juridică ce arată că menţinerea ţării în UE este posibilă.

Jessica Simor afirmă că existenţa acestei note i-a fost dezvăluită de „două surse de încredere“ şi solicită publicarea lui în baza Legii cu privire la libertatea presei din 2000, care obligă autorităţile publice să comunice toate documentele neclasate.

Potrivit consilierei reginei, dezvăluirea acestui document ar putea avea efectul unei bombe.

„Arată că actul de declanşare a Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona, care permite unui stat membru să părăsească UE, n. red.) poate fi retras în orice moment înainte de 29 martie 2019, permiţând astfel Regatului Unit să rămână în UE în condiţii favorabile“, dă asigurări Jessica Simor.

„Este esenţial ca marele public şi reprezentanţii săi să aibă acces la acest document cât mai repede posibil“, adaugă ea.

Marea Britanie şi UE au început astăzi cea de-a cincea rundă de negocieri asupra stabilirii condiţiilor „divorţului“.

Această rundă are loc după ce premierul britanic a propus, într-un discurs suţinut la Florenţa (Italia), o perioadă de tranziţie post-Brexit de doi ani şi a promis că ţara sa îşi va „onora“ angajamentele financiare faţă de UE.

„Mingea este în terenul lor“, consideră Theresa May, potrivit anturajului său. 

Însă există „divergenţe serioase, în special cu privire la soluţia financiară“, spune negociatorul-şef al UE, Michel Barnier.

UE evaluează nota de plată la 60 - 100 de miliarde de euro, potrivit unor surse.

Un alt măr al discordiei îl constituie situaţia cetăţenilor europeni în Marea Britanie după Brexit, dar şi a britanicilor aflaţi în UE

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite