Tensiuni în Catalonia. Naţionaliştii spanioli au luat cu asalt o reuniune a susţinătorilor referendumului pentru independenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie de susţinere a referendumului de independenţă la Barcelona FOTO Sputnik
Manifestaţie de susţinere a referendumului de independenţă la Barcelona FOTO Sputnik

Militanţii catalani pro-independenţa s-au adunat în centrul Barcelonei ca să-şi arate susţinerea faţă de referendului ilegal pe care administraţia regională vrea să-l organizeze în 1 octombrie.  În oraşul Zaragoza, naţionaliştii spanioli au atacat o reuniune a partidelor care susţin consultarea populară pentru independenţa regiunii.

Două ONG-uri au răspândit, luni,  buletine de vot şi au manifestat împotriva guvernului spaniol care se opune referendumului de independenţă. În mai multe oraşe din Catalonia au loc manifestaţii în susţinerea referendumului, care sunt organizate de mişcările naţionaliste  Adunarea naţională catalană şi Omnium Cultural. Aceste organizaţii răspândesc în mulţime buletine de vot pentru referendumul din 1 octombrie. Potrivit organizator, e vorba de peste un milion de buletine de vot. Săptămâna trecută, poliţia spaniolă a confiscat peste 10 milioane de buletine.

Peste o sută de mii de buletine au fost împărţite de organizaţiile Jordi Sànchez şi Jordi Cuixar în timpul unui miting organizat în faţa Universităţii din Barcelona, unde s-au adunat câteva mii de persoane. În cadrul mitingului şi-a rostit un discurs Carme Forcadell, preşedintele parlamentului catalan, o promotoare activă a independenţei Cataloniei.

"Guvernul Spaniei vorbeşte despre democraţie, însă acţionează asemenea regimului lui Franco", a declarat ea, îndemnând la "mobilizare civică nonviolentă".

Astăzi, manifestaţii urmau să aibă loc în peste 500 de localităţi din regiunea autonomă.

Preşedintele guvernului catalan, Carles Puigdemont, a publicat în Twitter noua adresă, unde pot fi obţinute informaţii cu privire la secţiile de vot. Deocamdată, noua adresă nu funcţionează. Anterior, o instanţă de judecată a decis blocarea a trei site-uri dedicate referendumului. Puigdemont a anunţat că va depune o plângere pentru cenzură în internet comisarului UE pentru economia digitală, Andrus Ansip.

În oraşul Zaragoza (comunitatea autonomă Aragon), un grup de manifestanţi a blocat intrarea în clădirea unde are loc reuniunea reprezentanţilor partidelor spaniole care se pronunţă pentru organizarea referendumului în Cataloniei. Protestatarii au atacat un reprezentant al parlamentului regiunii Aragon.

În faţa clădirii s-au adunat câteva sute de persoane. Aceştia purtau steaguri spaniole şi steaguri din perioada regimului lui Francisco Franco şi au scandat "Trăiască Spania!".

La reuniune au participat reprezentanţii mişcării Podemos, Uniunea Stângii, formaţiunea Compromis din Valencia, partidul european democrat catalan, Stânga republicană catalană, Candidaţii Unităţii Populare, precum şi primarul Barcelonei, Ada Colau.

Naţionaliştii l-au atacat cu o sticlă pe preşedintele parlamentului regiunii Aragon, Violeta Barba, în timp ce aceasta ieşea din clădire. Politicianul nu a fost rănit.

Paza şedinţei a fost asigurată de 20 de poliţişti. Organizatorii reuniunii au contactat ministerul de interne, cerând majorarea numărului poliţiştilor pentru a putea părăsi în siguranţă clădirea.

"300 de nazişti strigă la uşile adunării. Ei nu tolerează democraţia. Nu putem ieşi pentru că numărul poliţiştilor este insuficient. Toţi caută urnele şi buletinele de vot", a scris în Twitter liderul Stângii Unite, Alberto Garzón. 

Situaţia din Catalonia a devenit critică în urma unei operaţiuni a Gărzii Civile spaniole, care a reţinut 14 persoane, a efectuat 41 de percheziţii şi a confiscat 10 milioane de buletine de vot destinate referendumului. Autorităţile spaniole au declarat că referendumul din 1 octombrie nu va avea loc pentru că ar contraveni Constituţiei. Guvernul catalan insistă asupra organizării acestuia, iar organizaţiile naţionaliste Adunarea Naţională Catalana şi Omnia Cultural îndeamnă populaţia la o "mobilizare permanentă".

Curtea Constituţională a Spaniei a anulat toate documentele electorale adoptate de guvernul şi parlamentul catalan. În acest fel, toate acţiunile autorităţilor catalane legate de pregătirea referendumului sunt considerate ilegale.

Potrivit sondajelor, independenţa Cataloniei este susţinută de 41 la sută din locuitorii regiunii, iar 49 la sută se pronunţă împotrivă. Pentru organizarea unui referendum cu privire la statutul regiunii autonome se pronunţă 80 la sută din catalani, însă majoritatea lor cred că acesta trebuie organizat doar cu acceptul autorităţilor centrale spaniole.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite