UPDATE Liderul Cataloniei cere Madridului negocieri. Guvernul spaniol îi răspunde că are termen până joi să renunţe la declaraţia de independenţă INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carles Puigdemont, ;eful guvernului din Catalonia
Carles Puigdemont, ;eful guvernului din Catalonia

Într-o scrisoare emisă luni, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, nu a clarificat dacă va declara sau nu independenţa regiunii şi a cerut şefului guvernului spaniol, Mariano Rajoy, să organizeze o întâlnire pentru a "deschide calea de negociere ", scrie  „El Mundo".  Acum este aşteptat răspunsul Guvernului de la Madrid .

Premierul Cataloniei a refuzat, luni să dea un răspuns clar asupra independenţei, aşa cum a cerut guvernul de la Madrid. Carles Puigdemont a trimis o scrisoare Executivului spaniol în care cere o perioadă de negociere de două luni şi o întâlnire de urgenţă cu premierul Mariano Rajoy.

În scrisoarea sa, Puigdemont mai spune că a fost "surprins" de faptul că Rajoy "a anunţat intenţia guvernului spaniol de a pune în aplicare articolul 155 din Constituţie". El a subliniat de asemenea că "relaţia dintre statul spaniol şi Catalonia a fost blocată de mai mulţi ani", motiv pentru care i-a oferit lui Rajoy pe 10 octombrie o "propunere cinstită pentru găsirea unei soluţii" la această situaţie.

În acest sens, preşedintele catalan a evocat rezultatele referendumului privind independenţa şi a spus că "acceptarea realităţii este calea de rezolvare a problemelor". "În următoarele două luni, obiectivul nostru principal este deschiderea dialogului, iar toate instituţiile şi personalităţile internaţionale, spaniole şi catalane care şi-au exprimat disponibilitatea de a deschide calea de negociere, au ocazia să o exploreze", a mai scris premierul Catalonie.

Răspunsul Madridul

Guvernul spaniol va prelua controlul asupra Cataloniei şi o va conduce direct dacă liderul executivului catalan Carles Puigdemont nu va renunţa oficial, până joi la ora locală 10:00 (11.00 ora Romniei), la demersurile privind independenţa, a declarat luni vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria.

 Executivul de la Madrid l-a acuzat pe Puigdemont că întreţine „confuzia“ prin refuzul său de a preciza clar dacă săptămâna trecută a declarat sau nu independenţa Cataloniei.

„Domnul Puigdemont încă are ocazia de a începe să rezolve această situaţie; el trebuie să răspundă cu <<da>> sau <<nu>> la declaraţia de independenţă. Pe un subiect atât de important ca acesta, am cerut şi cerem claritate. Perseverenţa în confuzie este de neînţeles. Nu este dificil de revenit la raţiune în aceste următoare trei zile“, a subliniat Soraya Saenz de Santamaria într-o conferinţă de presă. 

 Este aşteptat acum răspunsul Madridului care ameninţă cu aplicarea articolui 155 din Constituşia Spaniei care prevede modul de suspendare a autonomiei Cataloniei.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont nu aduce, în scrisoarea adresată şefului Guvernului spaniol Mariano Rajoy, ”claritatea cerută” cu privire la declararea independenţei, şi-a exprimat luni regretul ministrul spaniol de Externe Alfonso Dastis, relatează AFP.

”Este clar că domnul Puigdemont nu a răspuns, nu a adus claritatea care i se cerea”, a apreciat Dastis, referindu-se la această scrisoare trimisă la Madrid luni dimineaţa.

”Eu cred că ea nu constituie un răspuns la avertismentul” Guvernului spaniol, care i-a dat ultimatum să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei, a insistat Dastis, la Luxemburg.

image
image

Astăzi, până la ora 10.00 (11.00 ora României), şeful Executivului din Catalonia  are termen să răspundă solicitării Madridului privind declararea independenţei regiunii, iar în caz contrar guvernul central ar putea începând de joi, 19 octombrie, să aplice articolul 155 din Constituţie, care îi permite să-şi asume direct competenţele guvernului regional sau chiar să suspende autonomia. 

Guvernul Spaniei va prelua controlul asupra regiunii Catalonia în cazul în care şeful Guvernului catalan, Carles Puigdemont, va oferi un răspuns ambiguu privind independenţa regiunii, avertizează Juan Ignacio Zoido, ministrul spaniol de Interne.

„Răspunsul liderului catalan trebuie să fie fără ambiguitate. Să spună da ori nu“, a afirmat Juan Ignacio Zoido într-un interviu acordat postului de radio Cope.

„Dacă va da un răspuns ambiguu, înseamnă că nu vrea dialog, astfel că Guvernul Spaniei va trebuie să treacă la acţiuni“, a atras atenţia ministrul spaniol de Interne.

Dar o suspendare a autonomiei ar riscă să-i scoată în stradă pe catalanii foarte ataşaţi acestui statul special pe care l-au obţinut după sfârşitul dictaturii lui Francisco Franco, chiar dacă populaţia catalană rămâne destul de divizată în privinţa independenţei.

Puigdemont este la rândul său conştient că o cedare în faţa Madridului ar provoca indignarea aliaţilor săi separatişti, care i-au cerut în ultimele zile să pună în practică rezultatul referendumului de la 1 octombrie, când peste 90% dintre cei prezenţi la urne au votat pentru independenţă, rata participării la vot fiind de 43%.

Totuşi, ultimele poziţii ale liderului catalan sunt marcate tot de ambiguitate. Duminică, Puigdemont a depus o coroană de flori la mormântul unuia dintre predecesorii săi, Lluis Companys, executat de Franco pe 15 octombrie 1940, dar s-a mulţumit să afirme că decizia sa va fi 'inspirată de angajamentul pentru pace, civism, calm, dar şi fermitate şi democraţie'.

Deocamdată, ambele părţi, separatiştii catalani şi guvernul lui Rajoy, s-au declarat dispuse la un dialog, dar guvernul de la Madrid a ţinut să menţioneze că un astfel de dialog nu se va purta pe tema independenţei, în timp ce Puigdemont are o poziţie neclară şi faţă de conţinutul acestui dialog, el neprecizând ce doreşte să discute cu Madridul sau ce aşteptări are de la eventuale tratative. 

Presiuni din toate părţile asupra lui Puigdemont

Partidul Candidatura Unităţii Populare (Candidatura d'Unitat Popular, CUP), aliatul de extremă stânga al Guvernului separatist catalan, i-a cerut vineri preşedintelui regional Carles Puigdemont să pună în aplicare declaraţia de independenţă a Cataloniei, în faţa ameninţării Madridului cu privire la suspendarea autonomiei acestei regiuni din nord-estul Spaniei, relatează AFP.

”Vom putea să respectăm ceea ce a exprimat majoritatea la urne numai printr-o proclamare a republicii”, scrie CUP într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui regional, alăturându-se astfel poziţiei exprimate cu o zi înainte de influenta asociaţie care susţine independenţa Adunarea Naţională catalană (ANC).

La 1 octombrie a avut loc un referendum de autodeterminare, în pofida interzicerii lui de către justiţie. Potrivit datelor Guvernului catalan - care nu pot să fie verificate în lipsa unei comisii electorale independente -, tabăra ”da” a obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate în condiţiile unei participări la consultare de 43%.

Carles Puigdemont s-a angajat să proclame indepndenţa în cazul în care învinge tabăra ”da”, însă marţi, într-o declaraţie ambiguă în Parlamentul regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări, în aşteptarea unei medieri internaţionale în conflictul cu Madridul.

”În faţa respingerii de către stat a oricărei propuneri de dialog, menţinerea suspendării declaraţiei de independenţă nu mai are niciun sens”, a subliniat ANC, care organizează de mai mulţi ani mari manifestaţii separatiste.

”Dacă ei pretind că vor continua să aplice (...) articolul 155 al Constituţiei şi vor să ne ameninţe sau să ne pună din nou căluş, să o facă cu o Republică deja porclamată”, cere CUP, un aliat indispensabil al coaliţiei independentiste aflate la putere în Catalonia.

Această regiune cu 7,5 miliaone de locuitori din nord-estul Spaniei este profund împărţită între susţinătorii şi adversarii independenţei, însă majoritatea catalanilor vor să tranşeze problema printr-un referendum autorizat de stat, ceea ce Madridul refuză.

Potrivit legislaţiei spaniole, numai autorităţile centrale pot organiza consultări pe tema suveranităţii, în care să se exprime toţi spaniolii, ci nu doar locuitorii unei regiuni.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker a declarat vineri că el nu vrea ca regiunea spaniolă Catalonia să devină independentă, deoarece acest lucru ar încuraja alte regiuni să facă acelaşi lucru şi ar complica guvernarea Uniunii Europene (UE), relatează Reuters.

”Dacă permitem Cataloniei - iar asta nu este treaba noastră - să se despartă (de Spania), alţii vor face la fel. Eu nu vreau acest lucru”, a declarat Juncker într-un discurs la Universitatea Luxemburg.

El s-a declarat ”foarte îngrijorat” de tendinţele separatiste din Europa şi l-a încurajat pe premierul conservator spaniol Mariano Rajoy să se asigure că deţine controlul asupra situaţiei.

Despre îndemnurile Cataloniei la o mediere a Uniunii Europene, Juncker a subliniat că CE nu poate să medieze, dacă doar o parte îi cere acest lucru.

Uniunea a subliniat că are încredere în Rajoy să soluţioneze această problemă internă spaniolă.

image

Planul secret de guvernare digitală a Cataloniei

Guvernul catalan a conceput în secret, timp de doi ani, un sistem de administraţie digital, cu ajutorul Estoniei, scrie cotidianul spaniel „ El Pais“.

Catalonia, care a organizat un referendum pentru independenţă, dar a suspendat declararea acesteia, are în plan să înlocuiască administraţia spaniolă printr-una locală, dar care să fie făcută digital. Timp de doi ani, mai mulţi oficiali catalani au mers în repetate rânduri în Estonia, pentru a copia modelul de e-guvernare al acestei ţări. Informaţiile se regăsesc într-un proiect studiat de El Pais.

Adepţii independenţei lucrează la un registru civil, integrat în ceea ce ar urma să devină „Administraţia Digitală a Naţiunii”, care include „identificarea şi caracterizarea persoanelor din Catalonia, a organizaţiilor şi a proprietăţilor acestora”, potrivit proiectului.

Pe lângă registrul civil, proiectul mai include un sistem de identificare digitală, pentru proceduri birocratice, şi un portal cu domeniul gov.cat.

Cu numai câteva zile înainte de referendumul pentru independenţă din Catalonia, considerat ilegal de autorităţile spaniole, guvernul catalan a adoptat un Plan de Acţiune al Pactului Naţional pentru Societatea Digitală, prin care ar urma să se obţină în practică independenţa administrativă faţă de restul Spaniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite