Statele din Grupul de la Vişegrad îşi menţin poziţia de respingere a cotelor obligatorii de refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de guvern din statele care formează Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Slovacia) au decis, vineri, la Praga să-şi menţină poziţia lor comună de respingere a propunerii de impunere a unor cote obligatorii de refugiaţi între statele Uniunii Europene, potrivit AFP.

„Am convenit că măsurile solidare trebuie să fie voluntare', a declarat la o conferinţă de presă gazda reuniunii, premierul ceh Bohuslav Sobotka. 

Oficialul ceh a precizat că statul său s-a angajat să accepte voluntar 1.500 de refugiaţi până în anul 2017 şi nu va suplimenta acest număr. Poziţia lui Sobotska a fost împărtăşită şi de omologii săi din celelalte trei state ale Grupului de la Vişegrad. 

Premierul slovac Robert Fico a afirmat că refugiaţii sunt lăsaţi să intre fără niciun control în spaţiul Schengen, deşi printre aceştia se numără şi indivizi care ar putea avea legături cu organizaţii teroriste. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ţinut, în primul rând, să mulţumească Republicii Cehe şi Slovaciei pentru propunerea lor de a se crea un culoar prin care imigranţii să ajungă în Germania, destinaţia preferată de cei mai mulţi dintre aceştia. 

„Mulţumesc cehilor şi slovacilor pentru acest culoar (...) Germania trebuie să le garanteze (n.r. - refugiaţilor) o viză pentru ca să-i putem lăsa să plece', a declarat liderul de la Budapesta.. 

Propunerea impunerii de cote obligatorii de refugiaţi a fost înaintată oficial din nou de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele francez Francois Hollande, deşi acest principiu nu a putut fi adoptat la Consiliul European din luna iunie din cauza opoziţiei mai multor state,  

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, va prezenta miercuri un nou plan de repartizare a refugiaţilor prin cote obligatorii, care conform surselor europene ar prevede relocarea a 120.000 de refugiaţi aflaţi în prezent în Italia, Grecia şi Ungaria, în plus faţă de un prim grup de 40.000 despre care s-a convenit deja că va fi repartizat prin „cote voluntare”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite