Spitale fără frontiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană de Justiţie este pe cale de a lua o hotărâre în ceea ce priveşte înfiinţarea unuei reţele sanitare europene gratuite, ai cărei beneficiari să fie fără excepţie

Curtea Europeană de Justiţie este pe cale de a lua o hotărâre în ceea ce priveşte înfiinţarea unuei reţele sanitare europene gratuite, ai cărei beneficiari să fie fără excepţie toţi cetăţenii UE. Totuşi, punerea acesteia în practică este amânată constant din ianuarie 2008, mai ales din cauza faptului că, realist privind lucrurile, sunt state neocomunitare, ca România, care nu şi-ar permite susţinerea cheltuielilor sanitare ale propriilor cetăţeni în Italia, Marea Britanie sau Austria. Această hotărâre prevede, printre altele, restituirea completă din partea statului de origine, a cheltuielilor de tratament făcute în străinătate.

În prezent, Italia oferă asistenţă sanitară gratuită tuturor celor aflaţi în condiţii grave. Românii care nu au un contract de muncă şi în consecinţă nu au o asigurare medicală italiană sunt nevoiţi să îşi plătească singuri analizele şi consultaţiile. Astfel, se ajunge la o supra-aglomerare a serviciilor de urgenţă, aici ajungând şi cazuri mai puţin grave, care necesită un tratament simplu, aplicat acasă. Cei care sunt nevoiţi să îşi plătească totuşi analizele sau tratamentul, se găsesc în faţa unui dintre cele mai scumpe sisteme sanitare europene, preţurile pornind, în marea lor majoritate, din jurul sumei de 100 de euro.

Conform unei statistici publicate de cotidianul "La Repubblica", 68% dintre italienii care călătoresc în afara ţării apelează la serviciile medicale străine. De cele mai multe ori, aceştia practică un "turism medical". Românii care apelează la sistemul medical din Italia, sunt în număr mult mai mic. În 2005, totalul străinilor spitalizaţi sau trataţi în Peninsulă era de doar 35.000 de cazuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite