S.O.S POSDRU: Cum ajung câştigătorii banilor UE aproape de faliment: 1,6 milioane de victime şi datorii de 80 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii europeni sunt blocaţi din cauza incompetenţei şi a corupţiei din sistem
Banii europeni sunt blocaţi din cauza incompetenţei şi a corupţiei din sistem

Beneficiarii unia din cele mai importante programe prin care România primeşte bani de la bugetul UE, POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) acumulează zi de zi datorii uriaşe în timp ce decontările către Bruxelles sunt blocate din cauza unor probleme de sistem.

Beneficiarii POSDRU au făcut bilanţul daroriilor pe care le-au acumulat, au calculat pierderile şi consecinţele, au identificat şi soluţii. Pe toate le-au transmis premierului Victor Ponta şi celor mai importanţi miniştri de resort din actualul Guvern. Scrisoarea deschisă a fost semnată de peste 149 de organizaţii - ONG-uri, societăți comerciale, instituții publice sau universități - beneficiari sau parteneri în proiecte finanțate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 prin care se solicită reluarea plăţilor în cadrul programului până la sfârşitul lunii septembrie către toate categoriile de beneficiari şi parteneri.

Bilanţul problemelor pe POSDRU

www.fonduri-structurale.ro - Structural ConsultingTM Group, alături de Academia de Advocacy şi Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale au anunţat astăzi situaţiile grave în care au ajuns organizaţiile care au câştigat proiecte în cadrul POSDRU 2007-2013 ca urmare a întârzierilor sistematice şi blocajelor în rambursarea banilor. Ce a rezultat în urma sondajului "SOS POSDRU - Slalomul beneficiarilor şi partenerilor printre datorii".

- Din cei 149 de participanţi la sondaj, 94% au declarat ca au făcut împrumuturi în contul proiectului pentru a evita întreruperea activităţilor proiectelor

- Pentru a susţine financiar implementarea proiectelor, 43% dintre beneficiari şi parteneri au apelat la externe de împrumut, inclusiv credite bancare

- Cei 149 de respondenţi au acumulat, în total, datorii de 79.297.148,17 lei ceea ce reprezintă o medie de circa 532.000 lei/organizaţie. Este de menţionat faptul că unii respondenţi au în implementare mai multe proiecte.

- Doar 20% dintre respondenţi au declarat că cea mai veche datorie datează de mai puţin de 3 luni, iar 45% dintre aceştia au datorii ce datează şi de mai mult de 6 luni.

Semnalele consultanţilor şi ale managerilor de proiecte

Citeşte şi: Blocajul nu este singura problemă a celor care au proiecte pe fonduri europene. Comisia Europeană a impus CORECŢII financiare din cauza mai multor nereguli care nu au fost rezolvate

Dan Barna, Partener www.fonduri-structurale.ro - Structural ConsultingTM Group: „Problema POSDRU este una dramatică. Mesajele beneficiarilor şi partenerilor POSDRU, care ne-au determinat să adresăm această scrisoare deschisă exprimă un singur lucru: « Soluţiile noastre s-au terminat! Este nevoie ca statul român să-si asume rolul de partener şi să ia măsuri reale». Din păcate, există această percepţie transmisă că în cadrul POSDRU există proiecte care nu-şi fac treaba. Însă nu este cazul să se generalizeze. Mesajul nostru este să fie susţinute organizaţiile şi proiectele bune, corecte. Aplicând regula «oprim totul» vor muri, în egală măsura, şi proiectele cu impact real, împreună cu organizaţiile care le implementează. Acesta este riscul real al situaţiei prezente", a declarat

Flavia Preda, Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale: „Prin nesusţinerea acestor proiecte, statul român îşi taie craca de sub picioare, se sabotează pe sine însuşi. ONG-urile reprezintă circa 30% din beneficiarii POSDRU, iar mare parte a acestora au, în acest moment, probleme foarte serioase: încep să adune datorii, să-şi concedieze oamenii, dar, mai grav, încep să-şi reducă serviciile pe care le acordă de ani de zile beneficiarilor finali. ONG-urile au atras în perioada de preaderare sume importante de bani şi au dovedit că pot cheltui banii europeni în mod eficient, transparent şi cu succes."

Corina Dragomirescu, Vicepreşedinte al Academiei de Advocacy: „POSDRU este un program excelent pentru România. Prin blocarea sa vom pierde un important capital uman instruit : 1.650.000 de pesoane care trebuie cuprinse în acest program ca ţintă pe care România şi-a propus-o, de la şcolari, elevi, studenţi, profesori, la şomeri, grupuri defavorizate. Dincolo de organizaţiile care implementează aceste proiecte şi care se confruntă cu dificultăţi reale, adevaraţii pierzători vor fi participanţii la program, grupurile tinţă."

"Vrem un Guvern care să acţioneze în forţă, să îşi arate, inteligent, că poate depăşi obstacolele. Şi acesta este un obstacol. Nu ştie sau nu găseşte cele mai bune argumente pentru organismele internationale, fie el FMI, fie el Uniunea Europeană? Păi să ne solicite, căci ne putem punem capul la contribuţie şi vom construi argumente pertinente şi pentru aceste organisme internaţionale. Noi asta facem: venim din viata practică şi avem multe experienţe câştigate", a mai spus Dragomirescu.
 
Poveştile unor proiecte care riscă să fie distruse

„Până de curând puteam să mă mândesc cu 4.000 de persoane pe care le-am ajutat. Spre exemplu, am deschis două fabrici, una care producea termopane şi o alta care producea mozaic, în care lucrau tineri în situaţii de risc social şi cu dizabilităţi. Însă, organizaţia pe care o reprezint a depăşit, deja, cadrul „dificultăţi financiare". În acest moment, am expus în sistemul POSDRU peste 30 de milioane lei, bani care nu ştim dacă şi când vor mai veni. Iar acest lucru a înseamnat sacrificiul a 12 ani de muncă socială a organizaţiei noastre, adică închierea şi vânzarea a trei case de tip familial, închiderea şi vânzarea a două centre de zi, închiderea şi vânzarea biroului organizaţiei şi intrarea în şomaj a peste 80 de angajaţi.", a declarat Călin Pop, de la Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor.

„În cele 2 proiecte pe care le derulăm lucrăm cu 8.000 de persoane, pe unul dintre proiecte, şomeri de lungă durată, iar pe un altul, persoane din mediul rural ocupate în agricultura de subzistenţă. Sunt oameni condamnaţi, practic, la sărăcie. Am întâlnit oameni extrem de receptivi, care doresc să-şi schimbe viaţa, însă nu ştiu la cine să apeleze. Ne-am angajat să-i calificăm şi să-i învăţăm că antreprenoriatul este o soluţie pentru ei. Majoritatea celor din mediul rural fac într-o formă sau alta antreprenoriat, însă la un nivel subdezvoltat. Prin proiectele noastre îi învăţăm că există şi o altă cale. Din păcate, în acest moment, suntem în situaţia în care trebuie să-i anunţăm pe aceşti oameni că va trebui să-i lăsăm la jumătatea drumului, pentru că nu mai putem susţine activităţile", a arătat Simona Cojocărescu, de la Interlog Com SRL.

Am aşteptat în medie 197 de zile ca să primim banii pe o cerere de rambursare. Cum poţi să rezişti în aceste condiţii? Faci credite. Da, dar la un moment dat nici băncile nu-ţi mai dau bani. În acest moment pot spune că nu ne mai putem continua activităţile, ne-au fost închise spaţiile în care lucrăm, ne-a fost pus sechestru pe echipamente de către proprietarii acestora cărora nu le-am mai putut plăti chiriile şi nu mai putem plăti subvenţiile către cursanţi", a declarat Marie Jeanne Iordache de la Eurotraining Solution S.R.L., organizaţie care are în implementare un proiect de stagii de practică în domeniul electronic, automatizări şi mecanică adresat elevilor din 10 colegii tehnice.

Liliana Bibac de la Salvaţi Copiii România: „Parteneriatul cu AM POSDRU şi OI POSDRU este caracterizat de o continuă incertitudine. Pe unul dintre proiecte, care presupune integrarea şcoalară a peste 7.500 de copiilor în risc de abandon şcolar din 32 de judeţe, din luna iunie 2011 nu ne-a mai fost rambursat niciun ban. Nu mai putem susţine centrele create din fondurile proprii ale organizaţiei, mai ales în condiţiile în care avem de recuperat de la AM POSDRU circa 500.000 de euro din alte două proiecte".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite