Situaţie tensionată la Kiev. Activişti naţionalişti instalează corturi în Piaţa Maidan şi cer demisia Guvernului Iaţeniuk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO kyivpost.com
FOTO kyivpost.com

Aproximativ 100 de activişti naţionalişti ucraneni au instalat corturi în centrul Kievului şi cer demisia Guvernului prooccidental condus de Arseni Iaţeniuk, pe care l-au ajutat să ajungă la putere acum doi ani, după proteste sângeroase.

Alţi aproximativ 200 de protestatari antiguvernamentali li s-au alăturat duminică în Piaţa Independenţei, relatează AP online, potrivit Mediafax.

Numeroase persoane au venit în piaţă să depună flori şi să aprindă lumânări în memoria victimelor protestelor violente care au durat mai multe luni şi l-au determinat pe fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici să fugă în Rusia, pe 21 februarie 2014. Cu o zi înainte de fuga lui Ianukovici, peste 50 de persoane au fost ucise de către lunetişti.

În pofida faptului că numeroşi locuitori ai Kievului sunt dezamăgiţi de Guvernul Iaţeniuk, puţini susţin îndemnurile la o „nouă revoluţie“.

„Ţara are nevoie de reforme şi de un nivel de trai mai bun, ci nu de o nouă revoluţie. Ne-am săturat de ele“, spune Andrei Pogoniailo, un om de afaceri.

Violenţe la Kiev

Naţionalişti ucraineni au atacat sâmbătă două sedii ale unor bănci ruseşti, la Kiev, în marja unor manifestaţii care marcau doi ani de la protestele violente soldate cu înlăturarea de la putere a regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

Manifestanţi au aruncat cu pietre în ferestrele unor sedii ale Alfa Bank şi Sberbank şi au distrus mobilier şi echipamente din interior.

De asemenea, protestatari au vandalizat sediul holdingului celui mai mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov.

Cei doi ani care au urmat protestelor violente de la Kiev au fost marcaţi de evenimente tragice pentru ucraineni.

După înlăturarea de la putere a regimului prorus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, în februarie 2014, Rusia a anexat, în luna următoare, Peninsula Crimeea. La puţin timp după aceea, un conflict armat a izbucnit în estul ţării, soldat de atunci şi până în prezent cu peste 9.000 de morţi.

Nivelul de trai al cel mai multora dintre ucraineni a scăzut dramatic, în urma deprecierii monedei şi din cauza inflaţiei. Iar ţara s-a adâncit în confruntări politice între lideri prooccidentali şi scandaluri de corupţie care amintesc de practicile regimului de dinainte de aceste proteste violente.

Guvernul Iaţeniuk, rămas fără majoritate

Coaliţia prooccidentală condusă de premierul Arseni Iaţeniuk şi-a pierdut joi majoritatea în Parlament, după ce Partidul Samoponici a anunţat că se retrage din de la putere.

De asemenea, Partidul Batkivşcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoşenko a anunţat miercuri că părăseşte coaliţia.

În urma acestor plecări, din coaliţie mai fac parte Partidul Solidaritatea al preşedintelui Petro Poroşenko şi Frontul Popular al lui Arseni Iaţeniuk. Premierul a anunţat joi că va încerca să aducă Partidul Radical în coaliţie, în vederea formării unei noi majorităţi, potrivit Ukrinform.

Popularitatea lui Poroşenko a scăzut în mod semnificativ, în contextul în care tot mai mulţi ucraineni cred, potrivit unui sondaj publicat în decembrie de Gallup, că şeful statului a eşuat în a duce la îndeplinire obiectivele unei mişcări de protest care l-a purtat la putere, în 2014.

Cota popularităţii preşedintelui ucrainean a scăzut la 17%, cu mult sub cea de 28% pe care o avea predecesorul său prorus Viktor Ianukovici înainte să fie îndepărtat de la putere, potrivit acestui sondaj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite