Situaţia cazurilor de COVID-19 în statele vecine României. Ucraina riscă să devină  noul epicentru al pandemiei de coronavirus în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În spitalele ungare se află 131 de pacienţi cu noul coronavirus
În spitalele ungare se află 131 de pacienţi cu noul coronavirus

În toate statele din jurul României s-a înregistrat o creştere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, iar multe dintre ele au reintroduse restricţii. Situaţia cea mai dramatică pare să fie în Ucraina.

Ungaria a raportat joi dimineaţă 4.220 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (cu zece mai multe decât în ziua anterioară), dintre care 591 de cazuri mortale, relatează site-ul koronavirus.gov.hu, citat de MTI.

Până în prezent 2.887 de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 s-au vindecat în această ţară. În spitalele ungare se află 131 de pacienţi cu noul coronavirus, iar 2.123 de persoane sunt în carantină oficială la domiciliu.

Pericolul epidemiei nu a dispărut şi este în vigoare starea de pregătire medicală; în Ungaria este obligatorie purtarea măştii sanitare în magazine şi în transportul public.

Cele mai multe cazuri de COVID-19 se înregistrează în Budapesta (1.988), urmată de judeţele Pesta (639), Fejer (379), Komarom-Esztergom (307) şi Zala (262), iar cele mai puţine în Tolna (câte 13). Ungaria, ţară o populaţie de aproximativ 9,78 milioane de locuitori, a efectuat până acum 289.602 de teste.

În Bulgaria, ţară cu aproape 7 milioane de locuitori, s-au înregistrat 244 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, până joi dimineaţă (interval în care au fost efectuate 4.286 de teste Real Time PCR), ceea ce aduce numărul total de cazuri la 6.342.

Un număr de 259 persoane au decedat, iar 498 de pacienţi sunt spitalizaţi, dintre care 29 în secţiile de terapie intensivă. Până în prezent, 3.166 de pacienţi ce contractaseră noul coronavirus s-au vindecat.

Ucraina, ce are o populaţie de 47,7 milioane locuitori, a raportat până joi la ora locală 10:00 (07:00 GMT) un număr de 51.224 de cazuri de COVID-19, dintre care 810 în ultimele 24 de ore, potrivit ministrului sănătăţii Maksim Stepanov. Cele mai multe noi cazuri s-au înregistrat în regiunea Lvov (119), oraşul Kiev (93) şi în regiunile Transcarpatia (89) şi Rivne (76)

În ultimele 24 de ore, 21 persoane au murit din cauza COVID-19 şi 665 pacienţi s-au vindecat în Ucraina. De la începutul pandemiei de COVID-19 numărul total al deceselor a ajuns la 1.327, iar cel al persoanelor vindecate este de 24.784.

 Epidemiologul-şef ucrainean, Viktor Liaşko, a avertizat că numărul real de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în Ucraina ar putea ajunge la 150.000, existând riscul ca, astfel, ţara să devină noul epicentru al pandemiei de coronavirus în Europa.

„Trebuie să luăm în calcul şi să fim pregătiţi pentru cele mai pesimiste scenarii. Ne este frică? Da, ne este frică. Ne pregătim? Da, suntem pregătiţi. Dar nimeni nu va fi pregătit pentru o creştere rapidă a numărului de cazuri” – a explicat Liaşko, într-un interviu pentru BBC Ucraina, potrivit korrespondent.net

Potrivit epidemiologului, care deţine şi funcţia de viceministru al sănătăţii în guvernul ucrainean, statisticile arată că, în medie, în Ucraina sunt depistate aproximativ 35% din numărul total de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, oficialul a dat asigurări că „nu are loc nicio manipulare a datelor şi că nicăieri în lume nu sunt depistate 100% din cazuri”.

Viktor Liaşko a mai subliniat că sistemul de sănătate din Ucraina nu va face faţă dacă vor exista prea mulţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

„Sunt convins că acest lucru (o reizbucnire a cazurilor de COVID-19, n.red) nu se poate întâmpla vara, deoarece sunt excluse alte boli asemănătoare gripei. Dar, dacă neglijăm măsurile de carantină, prognozele pot fi imprevizibile” – a adăugat Viktor Liaşko, epidemiologul-şef ucrainean.

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova a anunţat miercuri după-amiază încă 330 de cazuri de COVID-19, ceea ce aduce la 18.471 numărul total al cazurilor înregistrate până acum în această ţară, potrivit Radio Chişinău. În precedentele 24 de ore, în Republica Moldova (ţară cu o populaţie de aproximativ 4,04 milioane locuitori) s-au înregistrat 11 decese cauzate de noul coronavirus, numărul total al cazurilor fatale ajungând astfel la 614, dintre care 33 în rândul personalului medical.

Până miercuri la ora locală 15:00, în Serbia - ţară cu 8,74 milioane locuitori - numărul cazurilor confirmate a ajuns la 17.076, dintre care 357 în ultimele 24 de ore şi 341 mortale, indică datele publicate de site-ul covid19.rs.

De marţi până miercuri după-amiaza, în Serbia s-au consemnat 11 decese cauzate de COVID-19. Laboratorul naţional al Institutului Torlak din Belgrad a testat 464.171 de persoane eligibile (aflate în zona de transmitere intensă a virusului şi cu prezenţa simptomelor de infectare a aparatului respirator), dintre care 8.567 în precedentele 24 de ore. 

Serbia a renunţat la planul său de a reimpune izolarea la domiciliu în weekend la Belgrad pentru a opri o nouă propagare a infecţiilor cu noul coronavirus, după două zile de manifestaţii violente împotriva oricărei reintroduceri de restricţii, potrivit Reuters.

Grupul de criză al guvernului responsabil cu gestionarea situaţiei epidemice a decis în schimb să interzică adunările publice în spaţii închise şi deschise cu mai mult de zece persoane, pentru a reduce la minimum riscul contaminărilor.

De asemenea, restaurantelor şi cafenelelor le va fi permis să funcţioneze în interior doar până la ora 21:00.

"Izolarea la domiciliu ar fi fost măsura cea mai eficientă, dar am decis în schimb să luăm în locul ei această măsură interimară", a declarat presei şefa guvernului sârb Anna Brnabic, după reuniunea grupului de criză.

Ea nu a exclus pe viitor instituirea restricţiilor de circulaţie în weekend dacă noile măsuri nu vor da rezultate, avertizând că sistemul de asistenţă medicală în Belgrad "este pe cale să intre în colaps" din cauza numărului mare de pacienţi.

Anunţul făcut anterior de către preşedintele Aleksandar Vucic că ar fi necesară reinstituirea izolării la domiciliu în weekend a generat manifestaţii care au degenerat în violenţe la Belgrad şi în alte localităţi.

Bilanţul global al pandemiei de coronavirus a depăşit 12 milioane de infectări şi se apropie de 550.000 de morţi. Un sfert din totalul de cazuri din întreaga lume au fost confirmate în Statele Unite, iar Brazilia, a doua cea mai afectată ţară, a depăşit pragul de 1,7 milioane de contaminări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite