Sigmar Gabriel îl contrazice pe Juncker: Aliaţii europeni trebuie să crească cheltuielile pentru apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, a respins vineri după-amiază declaraţiile lui Jean-Claude Juncker, afirmând că aliaţii europeni trebuie să crească în continuare alocările bugetare pentru apărare, în vederea atingerii obiectivului de 2% din PIB.

Reacţia diplomatului german vine după ce preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a îndemnat statele membreUE să nu cedeze în faţa presiunilor de creştere a cheltuielilor pentru apărare exercitate de Statele Unite, transmite Reuters.

„Indiscutabil, Europa va trebui să-şi asume mai multe responsabilităţi pentru asta (cheltuieli militare), dar nu putem reduce politicile privind pacea şi securitatea doar la volumul cheltuielilor militare. Acest lucru nu ne va permite să combatem schimbările climatice, seceta sau sărăcia“,a spus şeful diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă.

În ultimii ani, Statele Unite le-au cerut constant aliaţilor lor europeni să aloce apărării cel puţin 2% din PIB.

Noul preşedinte american, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării angajamentul ţării sale faţă de NATO, dacă statele europene nu îşi vor creşte cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB. Statele Unite asigură în prezent 70% din bugetul NATO.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, le-a transmis miercuri aliaţilor din NATO că trebuie să îşi onoreze promisiunile privind creşterea cheltuielilor militare, pentru a se asigura că Washingtonul nu îşi va reduce susţinerea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite