Serviciile religioase sunt mai scumpe în România decât în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Torino, cele două biserici ortodoxe devin neîncăpătoare duminica, la slujbă, când se adună peste 1.000 de oameni. Sunt cozi la "pus lumânări", aici, departe de casă, biserica fiind un

La Torino, cele două biserici ortodoxe devin neîncăpătoare duminica, la slujbă, când se adună peste 1.000 de oameni. Sunt cozi la "pus lumânări", aici, departe de casă, biserica fiind un catalizator al comunităţii. Parohiile au luat naştere pe rând: "Sf. Parascheva", în 1978, iar a doua, "Sf. Cruce", în 2000. Prima a ajutat românii veniţi aici, încă de pe vremea regimului comunist, cu casă, masă şi intervenţii pe lângă autorităţi.

A doua se îngrijeşte nu doar de spiritul celor care caută îndrumare, ci şi de problemele lor lumeşti: a deschis un centru de consiliere şi intervenţie în situaţii de criză pentru adulţi, pentru copii are o clasă de pictură pe sticlă, pentru tineri - dansuri populare şi ore de cultură română. "Promovăm valorile care ne definesc ca neam, fără a transforma biserica în centru cultural", afirmă preotul parohiei "Sf. Cruce", Lucian Roşu.

În 2007, au fost botezaţi, în ambele biserici, peste 500 de copii, au fost căsătorite în jur de 50 de cupluri şi s-au ţinut peste 20 de slujbe de înmormântare. Preoţii nu cer nimic, însă, la botez şi cununie, naşii lasă bisericii în jur de 50 de euro. Referitor la înmormântări, ambii preoţi spun: "Moartea unei rude este un moment dramatic în care trebuie să ajuţi omul, nu să-i iei bani, cu atât mai mult cu cât expedierea corpului în ţară costă cel puţin 4.000 de euro".

Comparativ, în România, preţul unui botez este de circa 70 de euro, iar cununiile şi înmormântările costă, în medie, 100 de euro. Diferenţele există poate şi pentru faptul că la Torino preoţii lucrează ca toţi ceilalţi muritori, având servicii cât se poate de laice.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite