Securizarea frontierelor Romaniei, un domeniu "preocupant" pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul imigratiei ilegale, care a atins luna trecuta un varf prin incidentele de la Ceuta si Melilla, cand mai multi cetateni marocani si-au pierdut viata incercand sa ajunga in Europa, a

Fenomenul imigratiei ilegale, care a atins luna trecuta un varf prin incidentele de la Ceuta si Melilla, cand mai multi cetateni marocani si-au pierdut viata incercand sa ajunga in Europa, a sporit preocuparea oficialilor europeni pentru problema securizarii frontierelor si a facut din ,deficitul de securitate a spatiului european" tema predilecta a intrunirilor reprezentantilor UE. In cadrul masurilor de siguranta impotriva fenomenului imigrationist se numara introducerea pasapoartelor biometrice, deja in vigoare in Germania si obligatorie pentru toate statele membre UE din 2008 , dar si propunerile precum cea de renuntare la acordul Schengen lansata nu de mult de ministrul de interne francez, Nicolas Sarkozy. In acest context, frontierele Romaniei au primit si ele atentie sporita. ,Securizarea frontierelor Romaniei care, dupa aderarea la UE, vor fi si frontierele de est ale UE, reprezinta un domeniu preocupant" pentru UE. Declaratia aceasta a fost facuta de premierul francez Dominique de Villepin la intalnirea cu omologul sau roman Calin Popescu Tariceanu in octombrie. Afirmatia ar putea fi atribuita oricaruia dintre oficialii europeni, caci in problema securitatii granitelor comunitare in UE domneste consensul.
Regim de vize cu Republica Moldova
Capitolul securizarii frontierelor se regaseste si pe lista problemelor marcate cu rosu de Comisia Europeana in ultimul sau Raport de monitorizare - la distanta mica de constanta coruptie. Oficialii europeni ne spun ca stam destul de prost la capitolul dotare cu echipament de supraveghere la granita, necesitatile fiind acoperite doar in proportie de 75 la suta. Nici cu personalul in cadrul Politiei de Frontiera nu ne laudam, caci peste 4.600 de posturi nu si-au gasit inca ocupanti. In timp ce moldovenii de peste Prut ne reproseaza restrictiile de trecere a granitei impuse recent de guvernul roman, UE ne trage de maneca ca inca nu am introdus un regim de vize pentru Moldova, ,singura tara aflata pe lista negativa a Uniunii". Din motive de securitate, oficialii ne cer si ,echipamente mai sofisticate in oficiile diplomatice si consulare", dar si inlocuirea timbrelor cu vigniete de viza.
Problema EADS
Reprosul cel mai dur al europenilor se refera insa la contractul pentru securizarea frontierelor semnat cu EADS in august 2004. Fara licitatie publica si, initial, in dezavantajul Romaniei, contractul neacoperind cea mai dificila parte a granitei cu Ucraina (judetele Satu Mare, Maramures si Suceava). Cu toate ca acest contract a fost renegociat de ministrul internelor, Vasile Blaga, CE ne transmite ca ,finantarea necesitatilor Romaniei pentru managementul frontierelor" ingrijoreaza, ,avand in vedere ca nu s-a luat o decizie finala in ceea ce priveste marimea si scopul contractului semnat in august 2004". CE cere o ,clarificare imediata" a acestei chestiuni. Coruptia si securizarea frontierelor vor primi o atentie sporita din partea europenilor in raportul din aprilie, nerezolvarea celor doua probleme atragand dupa sine activarea clauzei de salvgardare. "Managementul frontierelor si problema coruptiei vor juca un rol hotarator in decizia UE de a accepta aderarea Romaniei, in timp ce restul problemelor vor avea un impact asupra capacitatii tarii de a beneficia de pe urma integrarii". Seful Delegatiei CE la Bucuresti, Jonathan Scheele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite