Rusia invadează Ucraina pe furiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Un număr tot mai mare de trupe ruseşti intervine în mod direct în luptele de pe teritoriul ucrainean“, a scris ambasadorul american la Kiev FOTO Reuters/imagine cu rol ilustrativ
„Un număr tot mai mare de trupe ruseşti intervine în mod direct în luptele de pe teritoriul ucrainean“, a scris ambasadorul american la Kiev FOTO Reuters/imagine cu rol ilustrativ

Soldaţi ruşi au intrat în Ucraina, iar Kievul a denunţat o „invazie nedisimulată“ şi a cerut „ajutor militar de anvergură“ Uniunii Europene.

Mii de soldaţi ruşi au intrat joi în Ucraina şi s-au implicat direct în luptele dintre armata regulată şi miliţiile separatiste proruse, anunţă Kievul, informaţie transmisă şi de Statele Unite ale Americii prin vocea ambasadorului în Ucraina,  Geoffrey Pyatt. „Un număr tot mai mare de trupe ruseşti intervine în mod direct în luptele de pe teritoriul ucrainean“, a scris ambasadorul american la Kiev. Moscova este „de-acum implicată în mod direct în confruntări“ şi şi-a trimis „sistemul de apărare antiaeriană cel mai recent, care include

Panţîr-S1“ în estul Ucrainei, a adăugat diplomatul.

Câteva ore mai târziu, Kievul a afirmat că „trupe ruse“ au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, şi-a anulat vizita în Turcia, unde urma să participe la  ceremonia de învestitură a noului preşedinte, Recep Tayyip Erdogan. „Am luat decizia de a anula vizita de lucru în Turcia în urma deteriorării rapide a situaţiei în regiunea Doneţk, în special în Amvrosiivka şi Starobeşeve, având în vedere că soldaţii ruşi au fost aduşi în Ucraina“, a transmis Poroşenko, care a decis şi întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională al Ucrainei.

Kievul, „şocat” că UE nu recunoaşte invazia

Kievul a cerut totodată şi „ajutor militar de anvergură“ din partea Uniunii Europene pentru ceea ce a numit „o invazie rusă nedisimulată“, a transmis ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. „Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei. Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură“, a declarat Eliseiev.

Bruxelles-ul nu a recunoscut însă invazia, limitându-se la a-şi exprima „preocuparea“ şi a transmite un

răspuns catalogat de ucraineni drept „profund dezamăgitor“ şi „şocant“. „Suntem extrem de preocupaţi de ultimele evoluţii, în special de informaţiile din teren“, a declarat într-o conferinţă de presă Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE. Kievul şi-a exprimat imediat nemulţumirea faţă de tăcerea UE şi a cerut o poziţie clară.

„Kievul apreciază sprijinul consistent al UE pentru Ucraina, însă este profund dezamăgit de poziţia Bruxellesului faţă de cele mai noi evoluţii. Mai exact, de lipsa acesteia. Am făcut câteva declaraţii publice, dar acelea trec prin toate filtrele diplomatice“, a declarat o sursă din cadrul Ministerului pentru presa ucraineană.

„Nu înţelegem care este poziţia UE în actuala situaţie. Vorbim despre o agresiune clară a Rusiei asupra Ucrainei, prin intermediul armatei regulate, iar UE a fost informată. Faptul că UE a tăcut şi nu recunoaşte asta ne şochează. UE trebuie să se hotărască“, a adăugat sursa.

Barack Obama: „Este evident pentru întreaga lume că forţele ruse se află în Ucraina”

Barack Obama

Deşi nu a dorit să califice acţiunile recente ale Rusiei drept o „invazie”, aşa cum au fost catalogate de Kiev, liderul de la Casa Albă a precizat că operaţiunile Rusiei din ultimele zile reprezintă o continuare a politicii sale externe în estul Ucrainei.

„Rusia este responsabilă de violenţele din estul Ucrainei. Violenţa este încurajată de Moscova. Separatiştii proruşi sunt atrenaţi, înarmaţi şi finanţaţi de Rusia. Este evident pentru întreaga lume că forţele ruse se află în Ucraina”, a declarat Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.

Preşedintele Statelor Unite a precizat de asemenea că acţiunile recente ale Rusiei nu vor duce decât la o nouă rundă de sancţiuni faţă de aceasta. De asemenea, în actualul context, preşedintele american a anunţat că îl va primi luna viitoare pe omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, la Casa Albă.

Consilier al lui Putin: Ceea ce face Rusia e invadarea Ucrainei

Un răspuns mult mai ferm a venit din partea Consiliului de Securitate al ONU, care s-a reunit joi seară în regim de urgenţă pentru a discuta despre criza din Ucraina. Pe lângă UE, şi celălalt mare actor implicat în conflict a păstrat tăcerea. Până joi seară, Moscova nu a adoptat o poziţie oficială faţă de acuzaţiile aduse de ucraineni şi americani. Singura declaraţie pe această temă a venit de la Ella Poliakova, membră a echipei de consilieri a preşedintelui rus Vladimir Putin, care a explicat că, în opinia ei, ceea ce face Rusia este egal cu invadarea Ucrainei.

„Atunci când mase de oameni, sub ordinul comandanţilor, pe tancuri, pe blindate şi folosind armament greu, intră pe teritoriul unei alte ţări, trec frontierele, atunci eu consider aceste acţiuni o invazie“, a spus consilierul pentru drepturile omului al liderului de la Kremlin.

Aleksandr Zakharchenko FOTO Reuters

4.000 de soldaţi ruşi „în concediu“ luptă alături de separatişti

„Soldaţi ruşi activi luptă alături de noi pentru că au preferat să nu-şi petreacă vacanţele pe plajă, ci aici, alături de fraţii lor, care luptă pentru libertate“, a declarat Aleksandr Zakharchenko (foto dreapta), premier al aşa-zisei Republici Populare Doneţk, adăugând că, de la izbucnirea conflictului, aproximativ 4.000 de soldaţi ruşi au luptat alături de ei, în Ucraina.

infografie ucraina rusia invazie

Un general britanic dă alarma: NATO nu poate opri o invazie rusă în Europa de Est

Sir Richard Shirreff FOTO empamil.eu

Sir Richard Shirreff (foto dreapta), general în armata britanică şi fost vice-comandant suprem al Forţelor Aliate în Europa, susţine că NATO nu ar putea face faţă unei eventuale invazii terestre ruse în estul Europei. Tăierile bugetelor pentru Apărare din ultimii ani au adus NATO într-o poziţie vulnerabilă, avertizează generalul cu o săptămână înainte de Summitul NATO din Ţara Galilor. Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se îmbarce într-un efort serios de reînarmare, atrage atenţia generalul Richard Shirreff, care a fost, până în martie, vice-comandant suprem al NATO în Europa.

„Realitatea este că NATO va fi foarte puternic presată şi i-ar fi foarte greu să trimită pe teren, pe apă sau în aer mijloacele necesare, în special în ceea ce priveşte trupele terestre necesare pentru a combate orice incursiune rusă”, susţine generalul britanic. 

Avertismentele acestuia vin cu doar o săptămână înainte de un important Summit NATO, unde liderii statelor mebre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord vor încerca să găsească o singură voce privind criza din Ucraina şi agresiunea rusă.

Rusia ameninţă că nu va permite consolidarea NATO

  

 Anders Fogh Rasmussen FOTO Reuters

Afirmaţiile lui Shirreff vin la scurt timp după ce secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen (foto dreapta), a anunţat că organizaţia va mobiliza forţe la baze militare noi din Europa pentru prima dată, ca răspuns pentru criza din Ucraina. Deja canadienii şi-au sporit implicarea în „Operaţiunea Liniştirea” în Europa de Est, acţiune aeriană demarată de NATO pentru a da asigurări flancului estic, în care Canada a mobilizat şase avioane de luptă Boeing CF-18 Hornet şi personal auxiliar cu 200 de membri. În această operaţiune este implicată şi România, avioanele canadiene survolând şi spaţiul aerian românesc. Totodată, Statele Unite ale Americii vor trimite sute de militari şi tancuri, în state central şi est-europene, în octombrie, în scopul oferirii de garanţii statelor membre NATO îngrijorate de activităţile ruse în Ucraina, a anunţat Pentagonul.

Însă „liniştirea” Europei de Est are efect contrariu în Rusia: Moscova a avertizat că va răspunde unei eventuale consolidări militare NATO în regiune şi va lua măsuri pentru a-şi asigura securitatea.

Reuniune de urgenţă a ambasadorilor NATO pe tema situaţiei din Ucraina

Ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice se vor reuni în regim de urgenţă, vineri dimineaţă, la Bruxelles, pe fondul informaţiilor privind intrarea unor militari ruşi în Ucraina, anunţă surse diplomatice citate de AFP. Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic începe vineri la ora 9.00 (10.00, ora României), fiind urmată de o întrunire a Comisiei NATO - Ucraina, ocazie cu care ambasadorii celor 28 de ţări membre ale Alianţei se vor consulta cu reprezentantul Kievului. 

Ambasadorul SUA la ONU: Rusia să înceteze cu „minciunile”

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a declarat, joi, că Rusia trebuie să „înceteze minciunile” şi operaţiunile de alimentare a conflictului din Ucraina.

„Federaţia Rusă trebuie să înceteze minciunile şi alimentarea conflictului din estul Ucrainei”, a spus Samantha Power în cadrul Consiliului de Securitate ONU, reunit de urgenţă joi seară pe marginea situaţiei din Ucraina.

infografie ucraina rusia nato
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite