România – UDMR: 1-0... meciul continuă
0
În aceeaşi zi, plenul Camerei Deputaţilor (prima Cameră sesizată) a respins definitiv proiectul legislativ, acesta ajungând la Senat, Camera decizională pentru acest act normativ.
În aceeaşi zi, plenul Camerei Deputaţilor (prima Cameră sesizată) a respins definitiv proiectul legislativ, acesta ajungând la Senat, Camera decizională pentru acest act normativ.
Proiectul legislativ, elaborat de parlamentarii UDMR la începutul anului 2017, a stârnit multe pasiuni şi ambiţii, în condiţiile în care conţinea destul de multe prevederi controversate, a căror legiferare şi aplicare ar fi condus la o extindere fără precedent a arealului geografic de utilizare a limbilor minorităţilor naţionale în administraţie, cu mult mai departe decât aria geografică naturală locuită de conaţionali, dar ar fi generat şi alte efecte juridice despre care s-a vorbit mai puţin în presa din ţara noastră.
Este foarte clar că acest proiect legislativ a reprezentat o miză importantă pentru UDMR, în condiţiile în care la nici câteva ore de la respingerea propunerii legislative de prima Cameră sesizată, Kelemen Hunor, preşedintele organizaţiei, a emis un comunicat de presă în forţă, ale cărui prime cuvinte spun că „Este falsă afirmaţia potrivit căreia România ar fi o ţară model, în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei minorităţilor. ”
Evident, restul comunicatului nu reprezintă altceva decât o pledoarie potrivit căreia este evident faptul că Bucureştiul a respins dialogul cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, gest care nu ar fi trebuit să se întâmple în preajma Centenarului Marii Uniri, când şi aşa retorica politicienilor români, mai ales a celor din opoziţie, ar fi una antimaghiară.
vezi integral comunicatul aici
De unde până unde aceste concluzii ale preşedintelui UDMR, care nu au nicio legătură cu prevederile proiectului legislativ propus de organizaţia pe care o conduce. De ce această poziţie acum şi de ce oare pe marginea acestui proiect legislativ?