Romania va plati amenzi mari daca firmele nu respecta normele de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ne avertizeaza SULFINA BARBU, ministrul mediului si gospodaririi apelor

- Care sunt cele mai mari surse de poluare din Romania?
- Agentii economici din domenii precum industria energetica, productia si prelucrarea metalelor, industria mineralelor, industria chimica si gestiunea deseurilor sunt cei care polueaza cel mai mult. Calitatea aerului este determinata de emisiile in aer provenite de la aceste surse, dar si de la cele mobile, in special traficul rutier, in marile orase. In aceeasi masura, calitatea aerului in marile orase poate fi influentata si de transportul poluantilor pe distanta lunga.
- In ce proportie sunt indeplinite standardele europene de mediu in acest moment?
- In prezent este transpusa in legislatia nationala in jur de 95 la suta din legislatia de mediu europeana. Au fost realizate toate masurile de implementare asumate ca angajamente in cadrul procesului de negociere cu UE. De asemenea, au fost realizate in avans si o parte din masurile care aveau termen de realizare sfarsitul acestui an. Pentru realizarea celor mai multe masuri sunt necesare sume foare mari, deci cea mai mare problema este reprezentata de lipsa resurselor materiale. Totusi, s-a reusit contractarea de fonduri externe, insa este necesar ca si agentii economici sa isi respecte angajamentele financiare asumate.
- Ce se intampla daca acestia nu se conformeaza normelor europene de mediu?
- Costurile necesare pentru conformarea functionarii tuturor instalatiilor mari de ardere cu prevederile legislatiei au fost estimate la circa 2,8 miliarde de euro. In cazul in care agentii economici nu se conformeaza prevederilor legislatiei in vigoare, vor fi aplicate amenzi si chiar va fi sistata activitatea, deoarece, incepand cu 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea in UE, Romania va plati amenzi foarte mari daca sunt instalatii sau agenti economici care functioneaza fara sa se incadreze in normele de mediu. Un exemplu in acest sens este Polonia, care a platit inca din prima zi a intrarii in UE amenda de 300.000 euro pe zi, pana la conformarea la legislatia in vigoare.
- Cum va fi tratat capitolul mediu in Raportul de tara din octombrie, in conditiile in care in scrisoarea de avertizare din iunie se vorbea de ramaneri in urma in acest domeniu?
- Saptamana trecuta, Ministerul Mediului a transmis Ministerului Integrarii, Addendum-ul la Raportul asupra progreselor inregistrate de Romania in pregatirea aderarii. Consideram ca, in ultima perioada, iunie-septembrie, s-au facut progrese semnificative in ceea ce priveste implementarea legislatiei existente. Nu avem restante in ceea ce priveste realizarea masurilor de implementare. Este, de asemenea, in stadiu de finalizare documentul care va sta la baza accesarii viitoarelor fonduri comunitare, iar un portofoliu de proiecte care urmeaza sa fie promovate pentru 2007-2008 este deja pregatit.
- Se vorbeste despre faptul ca Romania "exporta" aer curat. Ce inseamna acest lucru?
- Ar trebui precizat ca sintagma utilizata in presa, "Romania exporta aer curat", este eronata. Protocolul de la Kyoto si o directiva europeana vorbesc despre comertul cu emisii. In primul caz, o tara dezvoltata investeste intr-o tara in curs de tranzitie, iar reducerile de emisii rezultate din proiect se transfera tarii care a investit.
In ceea ce priveste Directiva UE privind comertul cu emisii de gaze cu efect de sera, se stabileste ca, in functie de emisiile reale monitorizate si verificate, o companie se poate afla in cadrul limitei, sub limita sau deasupra limitei. In cazul in care se afla peste limita alocata, va cumpara credite de pe piata, iar in cazul in care se va situa sub limita, va putea vinde liber pe piata. Companiile romanesti vor putea participa la schema europeana de comert, numai dupa data aderarii.
Pretul pe piata europeana, sub aceasta directiva, a variat, de la inceputul anului, de la 5-7 euro pe tona de dioxid de carbon, in ianuarie, pana la 25-29 de euro pe tona de dioxid de carbon, in luna aprilie.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite