România va juca după reguli europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

comerciale şi de cooperare încheiate cu ţările terţe. Pentru ca relaţiile bilaterale cu statele nemembre UE să nu aibă de suferit, zeci de acorduri trebuie revizuite. Pe de altă pate,

comerciale şi de cooperare încheiate cu ţările terţe. Pentru ca relaţiile bilaterale cu statele nemembre UE să nu aibă de suferit, zeci de acorduri trebuie revizuite. Pe de altă pate, România a început negocierile de aderare la Spaţiul Economic European. "Aderarea la SEE aduce României mai multe oportunităţi în domeniul economic, fiind vorba de o piaţă mai largă decât cea a Uniunii Europene", a declarat secretarul de stat în Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban, şeful delegaţiei române la negocierile demarate săptămâna trecută la Bruxelles.
Ministrul de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, ne-a declarat că, în cadrul celor mai multe întâlniri bilaterale pe care le-a avut în ultima vreme, a discutat cu statele non-membre ale UE posibilitatea adaptării cadrului juridic bilateral în perspectiva intrării României în Uniunea Europeană. "Sunt foarte multe elemente de pus la punct. În primul rând, pentru că România preia acquisul european. Aceste poziţii legale trebuie expuse şi la nivel bilateral. De la chestiuni legate de taxare, la tranzitul vamal, şi până la probleme legate de cetăţenie sau politică de vize, trecând bineînţeles prin toate regulile economice. Revizuirea cadrului juridic bilateral pretinde pentru statele non-UE timp. În cazul nostru, în majoritatea situaţiilor, este o procedură strict birocratică, dar insistăm pe respectarea unui calendar în aşa fel încât ianuarie 2007 să nu creeze dificultăţi relaţiilor bilaterale între România şi un stat nemembru", ne-a declarat Ungureanu.

Rusia, deranjată că după fiecare extindere trebuia să renegocieze acorduri
Referindu-se la faptul că Rusia discută revizuirea a zeci de acorduri cu România şi Bulgaria înaintea intrării acestora în Uniune, ambasadorul Federaţiei Ruse la UE, Vladimir Cijov, se plângea că fiecare extindere reprezintă o problemă pentru partenerii europeni. Experţii ministerului de externe român ne-au spus că, în ceea ce priveşte stadiul negocierilor cu Rusia, au avut loc deja patru runde. Până acum, cele două părţi au parafat textul unui nou acord de cooperare economică, în conformitate cu standardele dreptului comunitar, care va înlocui Acordul privind relaţiile comercial-economice din 1991 şi prevederile comerciale din Tratatul de comerţ şi navigaţie din 1947. Sunt în negociere un nou acord privind transporturile maritime şi altul privind transporturile rutiere. Se mai poartă negocieri pe acordul privind protejarea şi promovarea reciprocă a investiţiilor. În cazul acestui document, negocierile au fost mai anevoioase deoarece partea rusă a invocat faptul că unele state membre UE nu au prezentat propuneri asemănătoare, în condiţiile în care aveau aceeaşi obligaţie de armonizare a acordurilor. Partea română este însă încrezătoare că modificările vor fi convenite înainte de aderare. Negocieri pentru modificarea acordurilor comerciale România mai poartă şi cu alţi parteneri importanţi: SUA, China, India, Japonia, Canada, Turcia, Republica Moldova.

Au început discuţiile pentru intrarea în Spaţiul Economic European
România a început negocierile şi pentru aderarea la Spaţiul Economic European. Creat în 1994 ca o zonă de liber schimb între Comunitatea Europeană şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS), SEE reuneşte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, într-o piaţă internă bazată pe cele patru libertăţi de circulaţie - a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor. Odată cu intrarea în Spaţiul Economic European, vor exista avantaje în plan financiar, pentru că România va beneficia şi de o contribuţie din partea celor trei state membre AELS, precum şi avantaje de tip comercial, legate de accesul la o piaţă mai largă decât cea a Uniunii şi de libera circulaţie a persoanelor, spune Leonard Orban. Pe lângă acestea, Acordul SEE cuprinde şi prevederi din domeniul concurenţei, ajutorului de stat şi achiziţiilor publice, precum şi o serie de prevederi care preiau legislaţia comunitară din domenii precum politica socială, protecţia consumatorilor, mediul înconjurător, statistica şi societăţile comerciale. Negocierile se desfăşoară în format trilateral, respectiv cele trei ţări AELS, Comisia Europeană şi România şi Bulgaria. Discuţiile se poartă în cadrul unor grupe de lucru specializate pe dosare tehnice, precum dosarul agricol, cel al asistenţei financiare şi cel privind perioadele de tranziţie, care vizează extinderea aplicării celor patru libertăţi de circulaţie (a bunurilor, serviciilor, persoanelor şi a capitalurilor). Apartenenţa la SEE este o obligaţie prevăzută în tratatul de aderare, dar negocierile care o preced sunt total diferite de cele purtate pentru integrarea în UE. Partea română şi-a propus ca negocierile să se termine înainte de 1 ianuarie 2007.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite