Rezultate europarlamentare, ţară cu ţară. Lovitură pentru Macron: extrema dreaptă, dată câştigătoare în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marine Le Pen FOTO Getty Images
Marine Le Pen FOTO Getty Images

Partidul de extrema dreaptă Adunarea Naţională (RN), condus de Marine Le Pen, este creditat cu primul loc în scrutinul europarlamentar din Franţa, în faţa progresiştilor din „La République en marche“ (LREM).

Potrivit primelor estimări ale alegerilor europarlamentare din Franţa, RN a câştigat cu 24,2% din voturi.

LREM, partidul preşedintelui Emmanuel Macron, s-a clasat pe locul doi, cu 22,4% din voturi.

Verzii sunt pe poziţia a treia, cu 12,7% din voturi, iar Republicanii pe a patra, cu 8,5%. Franţa Nesupusă a obţinut în jur de 6,2% din voturi, la egalitate cu o alianţă socialistă reunită în jurul lui Raphael Glucksmann.

Aceste estimări sunt pentru ora 20.00. Prezenţa la vot era estimată la 43% în Franţa la ora 17.00, transmite Yahoo News, citând patru institute de sondare a opiniei publice.

Marine Le Pen s-a felicitat deja, apreciind că a avut loc o „repingere democratică“ a lui Emmanuel Macron.

Liderul extremei drepte franceze i-a cerut lui Macron să dizolve Parlamentul.

În Italia, Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), partenera de guvernare a Ligii, este creditată cu 18,5-23% din voturile exprimate.

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) se clasează pe poziţia a doua, cu un scor de 21-25%.

În Germania, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala sa bavareză, Uniunea Social-Democrată (CSU), s-au clasat pe primul loc la alegerile de duminică, dar cu 7,4% mai puţin decât la alegerile europene precedente, desfăşurate în 2014.

Coaliţia cancelarului Angela Merkel s-au clasat pe primul loc cu 28% din voturi, în timp ce social-democraţii (SPD), partenerii de la guyvernare ai CDU/CSU, au încheiat cursa electorală pe locul al treilea, cu 15,5%, fiind surclasaţi de Verzi, care au primit 22% din voturi. Formaţiunea politică de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) s-a poziţionat pe locul patru, cu 10,5% din voturi.

Conservatorii au obţinut alegeri bune şi în alte ţări: Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia sau Ungaria.

Premierului de stânga al Greciei Alexis Tsipras a suferit o înfrângere usturătoare cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare. Un sondaj efectuat la ieşirea de urne de către cinci posturi private de televiziune din Grecia dă învingător partidul conservator Noua Democraţie cu 32-36% din voturi, în faţa formaţiunii de extrema stângă Syriza, creditată cu 25-29% din voturi.

În Austria, conservatorii cancelarului austriac Sebastia Kurz s-au clasat pe primul loc, cu 34,5% din voturi, iar extrema-dreaptă pe locul al treilea cu 17,5%, un recul de peste două puncte procentuale pe fondul scandalului Ibizagate.  Pe poziţia a doua s-a situat Partidul Social Democrat (SPO), cu 24,1% din voturi, o scădere de jumătate de punct procentual. Partidul lui Kurz a înregistrat o creştere de 7% comparativ cu scrutinul din 2014.

În Belgia s-a desfăşurat duminică un triplu scrutin, respectiv alegeri legislative, regionale şi pentru Parlamentul European.

Sondajele la ieşirea de la urne pentru alegerile legislative arată în Flandra o menţinere pe primul loc a naţionaliştilor flamanzi din partidul N-VA, deşi acesta ar pierde voturi faţă de alegerile anterioare, aparent în favoarea extremei drepte (Vlaams Belang). Verzii din Groen ar înregistra de asemenea o creştere notabilă.

Pe de altă parte, în sudul francofon Partidul Socialist (PS), al fostului premier Elio di Rupo, ar fi cel mai votat, conform unui sondaj realizat de Universitatea Liberă din Bruxelles pentru radioteleviziunea RTL, cu circa 20,5% din sufragii, urmat de formaţiunea liberală (MR), a actualului premier Charles Michel, cu 18%.

Polonia. Partidul Ordine şi Justiţie (PiS) e susţinut de 42,2% dintre alegători, care-i aduc 24 de mandate în Parlamentul European (PE); e urmat de Coaliţia Europeană, cu 39,1% din voturile exprimate şi 22 de mandate şi Partidul Progresist Primăvara  (6,6% şi 3 mandate), respectiv Confederaţia de extremă drepata Korwin Braun Liroy Nationalistes (6,1% şi tot 3 mandate).

Croaţia. Uniunea Democrată Croată (HDZ), un partid conservator, a câştigat scrutinul europarlamentar desfăşurat în Croaţia, arată estimările realizate la ieşirea de la urne.

În Ungaria, Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a câştigat cu peste 56% din voturi. Fidesz este urmat de Partidul Socialist (stânga), creditat cu 10%, şi de Coaliţia Democratică, cotată la un scor similar. Formaţiunea naţionalistă Jobbik ar fi obţinut 9% din voturi.

Bulgaria. Partidul GERB a obţinut cele mai multe voturi în alegerile europarlamentare desfăşurate duminică în Bulgaria, relevă sondajele la ieşirea de la vot date publicităţii la scurt timp după încheierea scrutinului. În Slovacia a câştigat coaliţia liberală pro-europeană a preşedintei Zuzana Caputova.

Grecia, partidul Syriza al premierului grec Alexis Tsipras a fost devansat cu peste opt puncte procentuale de Noua Democraţie (ND, drepta, opoziţie), potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, confirmat de rezultate oficiale parţiale. Alexis Tsipras a convocat duminică alegeri legislative ”imediat” după al doilea tur al alegerilor municipale, prevăzute la 2 iunie, relatează AFP.

Malta. Partidul Muncii, aflat la guvernare, a înregistrat cea mai mare victorie electorală din istoria ţării, obţinând 55% din voturi. Pe poziţia a doua s-a plasat Partidul Naţionalist.

În Marea Britanie, cel mai bun scor l-aobţinut Partidul Brexit al eurofobului Nigel Farage, 39% din voturile exprimate. Partidul laburist (Labour), care a dominat în mod tradiţional această regiune, a obţinut 19% din voturile exprimate, un scor mai mic decât în 2014. Liberal-Democraţii (Lib-Dem) proeuropeni, care au făcut campanie în favoarea opririi Brexitului, şi-au dublat scorul (17%). Partidul Conservator (Tories) a obţinut 7% din voturile exprimate, cu un punct procentual mai puţin ca Verzii.

Olanda. Surpriza Timmermans 

Partidul Muncii (PvdA) al prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene (COM) Frans Timmermans, candidat la postul de preşedinte al COM, a obţinut o victorie surprinzătoare în alegerile europarlamentare desfăşurate joi în Olanda, obţinând 18,1% din voturi. Înaintea scrutinului, Partidul Laburist era creditat în sondaje cu obţinerea locului al treilea.

Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al premierului Mark Rutte s-a clasat pe locul al doilea, cu 15% din voturi, urmând să obţină 4 mandate. Tânărul partid naţionalist Forumul pentru Democraţie al lui Thierry Baudet a obţinut 11% din voturi şi 3 mandate. Participarea la vot la europarlamentarele de anul acesta a fost mai mare faţă de cea din 2014, în majoritatea statelor membre. 

PPE câştigă alegerile pentru PE şi ar urma să deţină 173 de mandate 

Partidul Popular European (PPE) a câştigat duminică alegerile pentru Parlamentul European şi ar urma să devină prima forţă politică din legislativul comunitar, cu 173 de mandate, conform estimărilor preliminare făcute publice de PE, relatează EFE.

Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) va fi al doilea grup din Parlamentul European, cu 147 de mandate, în timp ce liberalii din ALDE ar urma să aibă 102 locuri, din totalul de 751.

Pe poziţia a patra se va situa grupul Verzilor, cu 71 de mandate.

Cifrele se bazează pe exit-poll-uri din 11 state membre şi pe sondaje de opinie de dinaintea alegerilor din celelalte 17 ţări.

Prezenţa la alegerile pentru Parlamentul European la nivelul Uniunii Europene ar urma să crească pentru prima dată şi să ajungă la 51%, conform datelor din 27 din cele 28 de state membre ale blocului comunitar, a anunţat duminică Parlamentul European, relatează DPA.

Dacă cifra se va confirma, prezenţa la urne ar fi cea mai mare din ultimii 20 de ani, conform legislativului european.

Social-democraţii şi socialiştii, învingători în Danemarca, respectiv Spania

Partidul Social-Democrat danez a câştigat alegerile europene, cu 23,6% din voturi, în timp ce Partidul Socialist Muncitoresc a învins în scrutinul din Spania cu 28-30% din voturi, arată primele estimări.

Partidul Social-Democrat danez a câştigat alegerile europene, cu 23,6% din voturi, conform unui sondaj la ieşirea de la urne difuzat duminică de televiziunea publică DR. Partidul Liberal al premierului Lars Lokke Rasmussen a încheiat pe locul doi, cu 20,6%, urmat de Partidul Socialist Popular, cu 13%. Formaţiunea naţionalistă Partidul Danez al Poporului, care a fost pe locul întâi la alegerile europene din 2014, ar fi obţinut 11,8%.

Spania a avut parte de un triplu scrutin: europarlamentar, regional şi municipal. Socialiştii premierului Pedro Sanchez au câştigat alegerile europene cu 28,4% din voturi şi cu un avantaj de 11 procente faţă de Partidul Popular (PP, conservator). Separatiştii catalani Carles Puigdemont şi Oriol Junqueras ar urma să obţină şi ei mandate în Parlamentul European, dar nu este clar dacă vor putea să le preia, scrie agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite