Reformele economice şi problemele energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reformele economice, problemele legate de energie, îmbătrânirea populaţiei, puterea de cumpărare, încălzirea globală şi securitatea vor domina agenda preşedinţiei finlandeze a Uniunii

Reformele economice, problemele legate de energie, îmbătrânirea populaţiei, puterea de cumpărare, încălzirea globală şi securitatea vor domina agenda preşedinţiei finlandeze a Uniunii Europene, ce a debutat la 1 iulie.
Prezentând programul preşedinţiei ţării sale la UE, ministrul de externe Erkki Tuomioja a spus că, pentru a face să progreseze reformele economice ale Uniunii, Finlanda va da ca exemplu propriul său succes în realizarea unui "grad de competitivitate de clasă mondială". Problemele energetice vor ocupa un loc central pe agenda finlandeză atât în ceea ce priveşte relaţiile UE cu Rusia, ca important furnizor de energie, cât şi al securităţii energetice, în general. Finlanda va avea consultări cu statele membre în legătură cu proiectul de constituţie în speranţa de a exista un nou tratat în 2008. Tuomioja a spus că, deşi există o probabilitate de aproape sută la sută ca tratatul să intre în vigoare în forma sa actuală, niciun stat membru nu a cerut o revizuire completă a documentului. Legat de procesul de extindere, Erkki Tuomioja şi-a exprimat speranţa că Bulgaria şi România vor adera, aşa cum este programat, la 1 ianuarie 2007, subliniind că decizia finală privind aderarea depinde de evaluarea din toamnă a Comisiei Europene. Finlanda va continua negocierile privind extinderea ulterioară a UE, a subliniat şeful diplomaţiei de la Helsinki, care a recunoscut însă că desfăşurarea negocierilor de aderare a Turciei ar putea fi în pericol dacă Ankara nu va ratifica acordul de uniune vamală cu "Cei 25", între care şi Ciprul. Finlanda consideră că este posibilă o creştere a încrederii cetăţenilor în UE, dacă vor fi înregistrate rezultate concrete pe anumite dosare unde Uniunea este mai bine plasată pentru a acţiona decât ar fi statele membre dacă ar rămâne izolate. Finlanda preia preşedinţia UE într-un moment dificil pentru cei 25 de membri ai UE, care nu dispun încă de o Constituţie, nu au ajuns la un acord privind viitoarele extinderi şi după o serie de negocieri dificile cu Rusia privind securitatea energetică, comentează AFP. În acest context, comentatorii politici sunt de acord că preşedinţia finlandeză nu va aduce nimic spectaculos. Finlanda a aderat la UE în 1995, iar în 1999 a deţinut, pentru prima oară, pe durata unui semestru, preşedinţia în exerciţiu a UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite