Referendumul lui Erdogan a dus la escaladarea conflictele diplomatice dintre Turcia şi mai multe state europene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe oraşe europene mari cu puternică minoritate turcă au interzis mitingurile electorale pe care autorităţile de la Ankara ar fi vrut să le organizeze în sprijinul unui „DA” pentru schimbările constituţionale care vor fi decise dacă trece referendumul din 16 aprilie.

Campania pro-Erdogan pe care guvernul turc a încercat să o ducă în ţările din Europa unde se află o puternică minoritate turcă continuă să stârnească dezbateri aprinse. După Germania, a fost rândul Olandei să provoace furia Ankarei, după ce autorităţile olandeze au interzis participarea la mitigurile electorale a doi miniştri turci. 

Duminică, o adunarea în sprijinul proiectului lui Erdogan de a schimba Constituţia prin referendum pentru a-şi spori prerogativele prezedenţiale a fost, de asemenea, anulată  în Suedia. Proprietarul spaţiului  a anulat contractul de închiriere, fără a-şi motiva decizia.

La Rotterdamn, cel mai mare port olandez, a fost interzisă apariţia ministrului de externe turc la un miting electoral. Primarul oraşului, el însuşi musulman originar din Maroc, a recunoscut că Mevlut Cavusoglu are imunitate diplomatică „dar şi oraşul are posibilitatea de a reglementa ce se întâmplă în locurile publice”. 

Mitinguri electorale similare au mai fost anulate în Austria şi Elveţia. Germania a luat măsuri similare, ceea ce l-a determinat săptămâna trecută pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să vorbească de „practici naziste” – paralelă criticată dur la Berlin, mai ales de şefa guvernului german Angela Merkel.

Război diplomatic turco-olandez

Confruntarea a fost provocată de decizia autorităţilor olandeze de a interzice sâmbătă intrarea în ţară a doi miniştrii turci, care urmau să participe la un miting pentru reformarea Constituţiei turce şi trecerea la un sistem prezidenţial. Prima interdicţie l-a vizat pe ministrul de externe turc. Olanda nu a permis sâmbătă aterizarea avionului ministrului Mevlut Cavusoglu.

La mitingul electoral care era programat sâmbătă la Rotterdam, port olandez cu o largă comunitate turcă, nu a putut veni nici ministrul turc al Muncii, Betul Sayan, care a încercat să ajungă acolo cu maşina. Poliţia olandeză i-a blocat intrarea în Consulatul turc din oraş, a informat o televiziune locală.

Poliţia olandeză a folosit cai şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii din faţa Consulatului turc din Rotterdam, în timp ce autorităţile locale l-au expulzat pe ministrul turc al Muncii.

Peste 1.000 de oameni s-au strâns în faţa clădirii, în timp ce scandalul diplomatic dintre cele două ţări a început să se adâncească.Manifestanţii au aruncat cu sticle şi au distrus maşini ale poliţiei.

Peste o mie de manifestanţi s-au strâns în noaptea de sâmbătă spre duminică în faţa Consulatului Olandei la Istanbul şi a Ambasadei Olandei la Ankara, pentru a protesta faţă de anularea vizitelor a doi miniştri turci la Rotterdam, relatează AFP. Oamenii au aruncat cu ouă şi portocale în clădiri.

Ministerul de Externe turc a declarat în replică, că nu doreşte revenirea la post, „o vreme”, a ambasadorului Olandei, aflat îu concediu, transmite Reuters. Surse din minister au declarat agenţiei că autorităţile de la Ankara au blocat accesul în ambasada şi consulatul Olandei.Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că în Olanda s-ar face resimţite „rămăşiţe naziste”. 

Franţa, mai tolerantă

Pe de altă parte, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu va participa duminică la Metz, în nord-estul Franţei, la un miting electoral organizat de comunitatea turcă din oraş. Vizita a fost confirmată de autorităţile locale, relaterază AFP.

Vizita ministrului turc „este confirmată“, a declarat Alain Carton, secretarul general al prefecturii din Moselle, care reprezintă local statul francez.

Cavusoglu este aşteptat la Metz, „la începutul după-amiezii“. „O sală a centrului congresului este rezervată de o asociaţie turcă locală“, Uniunea democraţilor turci din Europa, filiala din Lorraine (UETD), a precizat Carton. Deplasarea ministrului turc în Franţa a fost „acceptată de Ministerul de Externe“, a precizat Carton.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite