Referendum în Scoţia. Şase lecţii valoroase pe care secesioniştii le-au învăţat din acest plebiscit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele oficiale ale referendumului din Scoţia au anunţat victoria unioniştilor. Cu toate acestea, evenimentul a oferit o serie de lecţii importante, în special pentru secesionişti, notează „The Guardian”.

Rezultatele finale ale referendumului din Scoţia au anunţat o victorie categorică a unioniştilor. Aceştia au câştigat 55,3% din voturile scoţienilor. Independenţa Scoţiei de Marea Britanie a fost respinsă de 55,3% din populaţie, în timp ce 44,7% dintre scoţieni au votat în favoarea acesteia, potrivit rezultatelor finale anunţate vineri de BBC după numărarea buletinelor din toate cele 32 de circumscripţii.

În pofida victoriei unioniştilor, diferenţa relativ mică între scoţienii care au votat „Da” şi „Nu” oferă câteva lecţii importante Marii Britanii, în special secesioniştilor, se arată într-o analiză publicată de „The Guardian”.

1. Cetăţenii nu sunt apatici în legătură cu politica, ci au nevoie să simtă că prin votul lor pot face o schimbare.

Ziarul britanic citează numeroşi oameni care şi-au exprimat dezamăgirea cu privire la capacitatea oamenilor politici de a oferi o schimbare concretă. Cu toate acestea însă, atunci când miza votului creşte, ei vor fi dornici să îşi exprime opţiunea.

2. „Westminster” este noul „Washington”

În Statele Unite ale Americii, capitala este asociată cu un loc în care oficialii nu înţeleg şi nici nu se îngrijorează prea mult faţă de cei care trăiesc în alte colţuri ale ţării. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Regatul Unit cu Londra, scriu jurnaliştii britanici.

3. Viitor incert pentru David Cameron

Liderul partidului conservator şi-a erodat mult din încrederea pe care a avut ani de zile, iar lucrurile sunt departe de a se fi terminat aici. Problema independenţei Scoţiei nu este una singulară pentru David Cameron. Dacă acesta va dori să câştige o nouă rundă de alegeri va trebui să beneficieze de susţinerea imensă pe care a avut-o în 2010, însă acest lucru nu e pe cale să se întâmple, sunt de părere cei de la „The Guardian”.

4. Ruth Davidson capătă tot mai multă popularitate

Ruth Davidson este o femeie politician din Scoţia, liderul Partidului Unionist, cea care a militat de altfel cel mai intens pentru independenţa Scoţiei faţă de Regatul Unit. Cei de la „The Guardian” îl îndeamnă pe David Cameron să îi telefoneze şi să înveţe câteva lucruri de la ea, însă tot ziariştii britanici notează că acest lucru este puţin probabil să se întâmple.

5. Campaniile negative nu funcţionează pentru cetăţenii care au fost deja dezamăgiţi de politică

În referendumul privind independenţa Scoţiei, ambele tabere au avut cel puţin câteva momente în care au mizat mai degrabă pe argumente care să îi sperie pe cetăţeni. Asemenea tactici pot convinge o serie de alegători indecişi, dar nu pot oferi o perspectivă de ansamblu, raţională, asupra avantajelor sau dezavantajelor unei alegeri.

6. Banii „vorbesc”, dar identitatea atrage mai multă atenţie

În această campanie, numeroşi politicieni au discutat despre securitatea locurilor de muncă, un subiect de altfel important în orice stat. Chiar şi aşa, Scoţia a demonstrat în aceste zile că nu se rezumă totul la bani, sentimentul naţionalist fiind mai dezvoltat decât niciodată. Partidele politice trebuie să înţeleagă faptul că într-o campanie nu te poţi ocupa doar de situaţia materială a electoratului. Există unele lucruri mai importante decât aceasta, concluzionează „The Guardian”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite