Raport: În următorii cinci ani, migranţii ar putea să acopere de două ori costurile statelor europene privind găzduirea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Europa au ajuns anul trecut 1,1 milioane de refugiaţi
În Europa au ajuns anul trecut 1,1 milioane de refugiaţi

Philippe Legrain, un fost consilier pe probleme economice al preşedintelui Comisiei Europene, a susţinut miercuri că migranţii ajunşi în statele europene în ultimul an vor reuşi să acopere, într-o perioadă de cinci ani, de două ori cheltuielile suportate pentru adăpostirea lor, relatează The Guardian.

De asemenea, este puţin probabil ca migranţii să ducă la reducerea salariilor sau să majoreze rata şomajului în rândul muncitorilor nativi. Mai degrabă, aceştia vor ajuta la sprijinirea sistemului de pensii şi la ocuparea golurilor din finanţele publice, potrivit raportului publicat de Tent Foundation.

Legrain susţine că deşi absorţia unui număr atât de ridicat de migranţi va duce la creşterea datoriei publice cu până la 69 de miliarde de euro în perioada 2015-2020, în aceeaşi perioadă, forţa de muncă împrospătată de migranţi va duce la creşterea produsului intern brut cu 126,6 miliarde de euro.

„Investirea unui euro în primirea refugiaţilor ar putea să se transpună în aproape doi euro de beneficii economice în următorii cinci ani“, se arată în raportul „Munca Refugiaţilor: O investiţie umanitară care produce dividente economice“.

Între timp, Philippe Legrain speră ca raportul să ajută la abandonarea neînţelegerilor potrivit cărora migranţii reprezintă o povară economică pentru ţările care îi adăpostesc.

„Ca să fim clari, nu există un număr fix de locuri de muncă pe piaţă. Refugiaţii care primesc joburi, de asemenea creează unele noi. Atunci când îşi cheltuiesc salariile, stimulează cererea pentru producători şi prestatori de servicii. Ei creează locuri de muncă pentru oamenii din linii complementare ale pieţei. De exemplu, un refugiat se angajează în construcţii şi creează locuri de muncă pentru localnicii care sunt manageri de şantier sau agenţi imobiliari“, a explicat Legrain.

Economistul dă ca exemplu, pentru o relocare masivă reuşită, migraţia a 800.000 de vietnamezi în Statele Unite. Însă, acesta avertizează că efectele economice pozitive vor împiedicate dacă statele europene nu accelerează integrarea migranţilor pe piaţa muncii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite