Rajoy îi cere lui Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat miercuri că i-a cerut în mod oficial şefului Guvernului Cataloniei Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa regiunii sale, relatează AFP.

„Vă prezint poziţia guvernului, pentru că angajamentul faţă de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere Guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa. 

Această cerinţă este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituţie. Vrem să oferim certitudini pentru cetăţenii spanioli. Dacă Puigdemont respectă legea, se va sfârşi o perioadă de ilegalitate şi incertitudine. Este ceea ce toată lumea speră, pentru a pune capăt situaţiei cu care se confruntă Catalonia. În răspunsul la solicitarea noastră, domnul Puigdemont are posibilitatea de a răspunde multor apeluri de a reveni în legalitate. Pacea şi liniştea trebuie restaurate. Voi continua să acţionez cu prudenţă“, a spus Rajoy într-o scurtă alocuţiune televizată.

Articolul 155 din Constituţia Spaniei funcţionează ca o regulă de coerciţie, cu utilizare excepţională, pentru cazul în care o comunitate autonomă nu respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau de alte legi. Prin urmare, Guvernul de la Madrid poate declanşa suspendarea autonomiei Cataloniei.

„În cazul în care o comunitate autonomă nu respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau de alte legi, sau acţionează într-un mod care subminează grav interesul general al Spaniei, Guvernul, după aprobarea cu majoritate absolută din partea Senatului, poate adopta măsurile necesare pentru a obliga preşedintele comunităţii autonome să aplice aceste obligaţii şi să protejeze interesul general menţionat. Pentru executarea măsurilor prevăzute în secţiunea anterioară, Guvernul poate să transmită instrucţiuni tuturor autorităţilor comunităţilor autonome", prevede articolul 155 din Constituţia Spaniei.

„Declaraţia de independenţă, simbolică“

Carles Puigdemont, şeful executivului Cataloniei, a semnat, marţi seară, alături de alţi lideri regionali, o declaraţie de independenţă faţă de Spania, însă acest act nu va intra în vigoare pentru a permite desfăşurarea unor negocieri cu guvernul de la Madrid.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului regional din Catalonia a precizat că declaraţia de independenţă semnată de Puigdemont a fost una „simbolică“.

„Declaraţia de ieri seară a fost un act simbolic, prin care am semnat cu toţii faţă de angajamentul nostru de a proclama independenţa. Declaraţia oficială trebuie făcută de Parlamentul catalan“, a spus Jordi Turull.

Confuzie şi frustrare

Confuzia şi frustrarea s-a instalat în Catalonia după discursul de marţi al lui Carles Puigdemont din Parlamentul regional, mai ales că în prima parte a discursului liderul separatist le dăduse speranţe celor care susţineau independenţa regiunii.

„În calitatea pe care o am, de preşedinte al Generalitat, îmi asum responsabilitatea de a prezenta rezultatele referendumului în faţa Parlamentului şi în faţa concetăţenilor noştri, mandatul de a converti Catalonia într-un un stat independent sub forma unei republici“. În acel moment, miile de catalani din faţa Parlamentului au început să aplaude, fiindcă mesajul înţeles era: Catalonia este o republică independentă, dar nu, nu a fost aşa, deoarece imediat Puigdemont a adăugat„Propunem ca Parlamentul să suspende efectele declaraţiei de independenţă, astfel încât în următoarele săptămâni să putem demara un dialog, fără de care nu este posibil să găsim o soluţie împreună“.

În scurt timp euforia a fost înlocuită cu o frustrare absolută, străzile din jurul Parlamentului s-au golit ca prin minune, iar confuzia a pus stăpânire pe toţi. În doar câteva secunde, Carles Puigdemont a reuşit să suspende o declaraţie de independenţă care nu a fost făcută niciodată.

Ulterior, membrii blocului secesionist s-au adunat într-o altă sală a Parlamentului pentru a semna un document în care se specifica faptul că va fi declarată independenţa Cataloniei, un document care nu a fost votat şi probabil nu va avea nicio relevanţă juridică, notează RFI.

Într-o conferinţă de presă, ulterioară intervenţiei din Parlament, membrii blocului secesionist acuzau: „nu acesta era planul, tot  scenariul a fost schimbat cu doar o oră înaintea citirii declaraţiei (...) Puigdemont a cedat în faţa presiunii internaţionale şi a promisiunii că va exista o mediere internaţională,  dar nu trebuie ca prudenţa să se convertească în laşitate“.

După această derulare a evenimentelor , problema catalană continuă să fie la fel de complicată. Dacă marţi se afla în pragul independenţei, astăzi Catalonia se confruntă cu un important vid de autoritate politică, statutul liderului catalan fiind compromis, atât în faţa Madridului, cât şi a propriilor colaboratori, susţin analiştii.

Acord asupra lansării unei reforme constituţionale 

Liderul opoziţiei socialiste spaniole, Pedro Sanchez, a anunţat miercuri că a convenit cu premierul conservator Mariano Rajoy asupra lansării unei reforme constituţionale care ar putea duce la schimbarea modului de administrare a regiunilor autonome ale Spaniei, inclusiv Catalonia, relatează Reuters şi AFP. 

Cei doi lideri sunt în favoarea creării unei comisii care să analizeze actualul sistem de autonomie regională, urmând ca peste şase luni Parlamentul spaniol să înceapă dezbaterea asupra reformelor constituţionale, a menţionat Sanchez.

„Am convenit că a venit momentul să abordăm reforma constituţională“, a spus preşedintele PSOE, care a precizat că dezbaterea care va avea loc în Camera Deputaţilor va permite să se discute despre cum „va rămâne Catalonia în Spania, şi nu cum va pleca“.

Liderul socialist a adăugat că susţine solicitarea premierului ca liderul catalan Carles Puigdemont să-şi clarifice poziţia în ce priveşte declararea independenţei faţă de Spania şi a precizat că va sprijini eventualele măsuri constituţionale ale Guvernului de la Madrid dacă Puigdemont nu răspunde la această solicitare sau dacă declară independenţa. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite