Puigdemont, presat de aliaţii săi să declare independenţa Cataloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carles Puigdemont FOTO EPA
Carles Puigdemont FOTO EPA

Partidul Candidatura Unităţii Populare (Candidatura d'Unitat Popular, CUP), aliatul de extremă stânga al Guvernului separatist catalan, i-a cerut vineri preşedintelui regional Carles Puigdemont să pună în aplicare declaraţia de independenţă a Cataloniei, în faţa ameninţării Madridului cu privire la suspendarea autonomiei acestei regiuni din nord-estul Spaniei, relatează AFP.

„Vom putea să respectăm ceea ce a exprimat majoritatea la urne numai printr-o proclamare a republicii“, scrie CUP într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui regional, alăturându-se astfel poziţiei exprimate cu o zi înainte de influenta asociaţie care susţine independenţa Adunarea Naţională catalană (ANC).

La 1 octombrie a avut loc un referendum de autodeterminare, în pofida interzicerii lui de către justiţie. Potrivit datelor Guvernului catalan - care nu pot să fie verificate în lipsa unei comisii electorale independente -, tabăra ”da” a obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate în condiţiile unei participări la consultare de 43%.

Carles Puigdemont s-a angajat să proclame indepndenţa în cazul în care învinge tabăra „da“, însă marţi, într-o declaraţie ambiguă în Parlamentul regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări, în aşteptarea unei medieri internaţionale în conflictul cu Madridul.

Guvernul spaniol, condus de conservatorul Mariano Rajoy, a respins în mod sistematic această ipoteză şi i-a dat miercuri două ultimatumuri lui Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei.

„În faţa respingerii de către stat a oricărei propuneri de dialog, menţinerea suspendării declaraţiei de independenţă nu mai are niciun sens“, a subliniat ANC, care organizează de mai mulţi ani mari manifestaţii separatiste.

Carles Puigdemont are ultimatum până luni să răspundă, altfel Guvernul central ar putea, începând din 19 octombrie, să aplice articolul 155 al Constituţiei care îi permite să preia în mod direct competenţele Guvernului regional sau chiar să-i suspende autonomia.

„Dacă ei pretind că vor continua să aplice (...) articolul 155 al Constituţiei şi vor să ne ameninţe sau să ne pună din nou căluş, să o facă cu o Republică deja porclamată“, cere CUP, un aliat indispensabil al coaliţiei independentiste aflate la putere în Catalonia.

Această regiune cu 7,5 miliaone de locuitori din nord-estul Spaniei este profund împărţită între susţinătorii şi adversarii independenţei, însă majoritatea catalanilor vor să tranşeze problema printr-un referendum autorizat de stat, ceea ce Madridul refuză.

Potrivit legislaţiei spaniole, numai autorităţile centrale pot organiza consultări pe tema suveranităţii, în care să se exprime toţi spaniolii, ci nu doar locuitorii unei regiuni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite