Primăvara şi toamna vin din ce în ce mai devreme în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvara vine cu opt-zece zile mai devreme în Europa faţă de acum 30 de ani, este concluzia unui studiu publicat în jurnalul britanic "Global Change Biology", citat de AFP. Apariţia mai devreme

Primăvara vine cu opt-zece zile mai devreme în Europa faţă de acum 30 de ani, este concluzia unui studiu publicat în jurnalul britanic "Global Change Biology", citat de AFP. Apariţia mai devreme a primăverii în Europa nu mai este un mit, ci un fapt care poate fi explicat prin schimbările climatice, sunt de părere cei 17 cercetători care au participat la acest studiu.
În unele ţări, precum Spania, care a cunoscut creşterile de temperatură cele mai importante, primăvara vine chiar cu două săptămâni mai devreme decât acum 30 de ani. În Marea Britanie vine mai devreme cu zece zile, iar în Austria apare cu trei zile mai devreme. Acelaşi studiu indică faptul că toamna apare cu trei zile mai devreme decât în anii "70. Cercetătorii, care au examinat 125.000 de studii asupra a 542 de specii vegetale şi 19 specii animale realizate în perioada 1971 - 2000, spun că au descoperit "probe concludente" că aceste schimbări se datorează încălzirii climei. Deşi ideea unei primăveri precoce ar putea seduce, profesorul Tim Sparks, de la Centrul pentru ecologie şi hidrologie britanică, a indicat că "acest fenomen poate distruge lanţul alimentar în cazul unor specii dependente unele de altele, dar care evoluează în ritmuri diferite". Cercetătorul a explicat că, dacă temperaturile vor continua să crească, acest fenomen va deveni o adevărată problemă în următoarele decenii.

Cele mai grave schimbări climatice din istorie
Agenţia Europeană de Mediu avertiza că Europa suferă cele mai grave schimbări climatice din istorie, ca rezultat al încălzirii globale. Raportul agenţiei pe 2005 arăta că anii cei mai fierbinţi ai continentului au fost 1998, 2002, 2003 şi 2004. "Doar în 2003, 10% din gheţarii alpini au dispărut, iar până în 2050, trei sferturi din gheţarii Elveţiei vor dispărea. Astfel de schimbări climatice nu au fost întâlnite în ultimii 5.000 de ani", se arată în raport. Directorul executiv al agenţiei, Jacqueline McGlade, susţine că, în lipsa unor acţiuni imediate, peste câteva decenii, gheţarii din nordul continentului vor dispărea, iar suprafeţele înghiţite de deşert vor creşte în sudul Europei, astfel încât populaţia se va concentra în centrul continentului. Consecinţele schimbărilor climaterice: inundaţii masive şi furtuni, secetă severă. Trecerea de la anotimpul cald la cel rece şi viceversa va fi din ce în ce mai abruptă. Practic, populaţia va percepe doar două anotimpuri, şi acelea haotice atât din punct de vedere termic, cât şi climatic (zilele reci alternând rapid cu cele calde, inundaţiile, cu seceta).

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite