Prima moschee pentru femei din Danemarca şi-a deshis porţile la Copenhaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sharin Khankan, fondatoarea primei moschei pentru femei din Danemaca FOTO Captură Dancingon2feet
Sharin Khankan, fondatoarea primei moschei pentru femei din Danemaca FOTO Captură Dancingon2feet

Prima moschee pentru femei din Danemarca şi-a deschis porţile la Copenhaga, cu scopul de a repune în discuţie „structurile patriarhale“, a anunţat fondatoarea sa vineri, relatează Huffington Post.

Rugăciunile din zilele de vineri de la Moscheea Mariam vor fi rezervate doar femeilor, în timp ce celelalte activităţi vor fi deschise tuturor, a precizat Sherin Khankan, fondatoarea lăcaşului de cult musulman.

Născută în Danemarca dintr-un tată sirian şi o mamă finlandeză, Sherin Khankan, 41 de ani, deplânge „structurile patriarhale devenite normale în instituţiile religioase“ şi vrea să repună în discuţie această chestiune, scrie AFP.

Potrivit ei, reacţiile din cadrul comunităţii musulmane la această iniţiativă sunt în general pozitive, iar criticile „moderate“. De asemenea, ea afirmă că „tradiţia islamică le permite femeilor să fie imami“ şi consideră că reticenţele în acest sens sunt cauzate de ignoranţă. Moschei dedicate exclusiv femeilor au fost deschise şi în alte ţări, între care Germania, Canada sau Statele Unite.

Waseem Hussein, imamul uneia dintre cele mai mari moschei din Copenhaga, are dubii în privinţa pertinenţei proiectului. „Oare ar trebui să avem o moschee rezervată exclusiv bărbaţilor? Cu siguranţă ar avea loc proteste “, a spus el pentru cotidianul Politiken.

Problemele legate de islam sunt dezbătute în mod frecvent în Danemarca. În acest context, Partidul Popular Danez, care denunţă „islamizarea Europei“, a terminat pe locul doi la alegerile legislative din iunie anul trecut.

Un nou scandal a izbucnit recent în Danemarca, după ce Guvernul a anunţat că nu va recunoaşte căsătoriile în care sunt implicate persoane minore. Un reputat imam din Aarhus a reacţionat imediat, îndemnând Guvernului de la Copenhaga să revină asupra deciziei şi să accepte această tradiţie.

„Chiar dacă bărbatul este de două ori mai în vârstă decât femeia, ei sunt căsătoriţi, au o familie. Trebuie să acceptăm că este vorba de o cultură diferită. Nu putem distruge o familie“, a declarat imamul Oussama El-Saadi pentru cotidianul danez Metroxpress, transmite rt.com.

Imamul Oussama El-Saadi FOTO Twitter @RT_com

Imamul Oussama El-Saadi FOTO Twitter @RT_com

Cu toate acestea, imamul din Aarhus a recunoscut că nu vrea ca propria fiică să se căsătorească înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

Ministerul danez pentru Integrare a dezvăluit luna trecută că 27 de cupluri în care cel puţin un membru este minor s-au căsătorit în taberele de refugiaţi din Danemarca, unii dintre soţi având chiar şi 14 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite