Presa germană: Germania va urmări o asociere între Marea Britanie şi Uniunea Europeană după Brexit, dar fără acces deplin la piaţa unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania avea pregătit un plan de urgenţă în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, aproape certă în urma votului de joi. Guvernul german ar urmări un statut de asociere între Marea Britanie şi UE după terminarea negocierilor, relatează publicaţia economică „Handelsblatt”, citând un document pregătit de Ministerul Finanţelor de la Berlin.

Documentul de opt pagini obţinut de jurnaliştii germani, intitulat „Strategia Germaniei privind referendumul propus de Marea Britanie pe tema apartenenţei la Uniunea Europeană”,  prevede un plan general al negocierilor şi al obiectivelor în cazul unui posibil vot al britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, concretizat în cele din urmă.

Astfel, Germania va oferi Marii Britanii „negocieri constructive de ieşire”, în coordonare cu Uniunea Europeană, însă analiştii ministerului german se aşteaptă ca acestea să fie dificile. Principalele puncte de negociere ar urma să fie condiţiile ieşirii Marii Britanii din Banca Europeană de Investiţii, drepturile şi obligaţiile cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie şi perspectivele preluării de către Londra a preşedinţiei UE, care ar fi trebuit să aibă loc la 1 iulie 2017.

„Marea Britanie nu va avea acces deplin la piaţa unică”

După negocierile care ar trebui să dureze doi ani, conform art. 50 din Tratatul de la Lisabona, documentul setează obiectivul pe care îl va urmări Germania: un statut de asociere între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. 

În acelaşi timp, guvernul german nu doreşte „automatizarea accesului” britanicilor la piaţa unică europeană, motivând că dacă Marea Britanie ar putea avea acces în viitor la avantajele întregi ale pieţei interne, există riscul imitării comportamentului britanic de către alte state membre.

Practic, guvernul german se teme că alte state ar putea părăsi Uniunea Europeană pentru a negocia apoi accesul la piaţa unică, ceea ce le-ar scăpa cel puţin de contribuţiile la bugetul UE. Documentul citează ca principale pericole în acest sens Franţa, Austria, Finlanda, Olanda şi Ungaria.

În momentul de faţă, Uniunea Europeană are acorduri de asociere de diferite tipuri cu 20 de state şi cu Grupul Statelor din Africa, Caraibe şi Pacific. Alte 8 state au diferite tratate de liber schimb cu Uniunea Europeană. 

Acordul de asociere care oferă gradul cel mai mare de acces la piaţa europeană este cel al Spaţiului Economic European, la care participă toate statele membre UE şi Islanda, Norvegia şi Liechtenstein, membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb. Însă o participare a Marii Britanii la acest acord are puţine şanse de a se materializa, din moment ce ar însemna şi acceptarea circulaţiei libere a persoanelor şi păstrarea parţială a legislaţiei europene în mai multe domenii - ambele fiind motive invocate de tabăra pro-Brexit pentru a părăsi Uniunea Europeană.

De altfel, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, a declarat într-un interviu acordat pentru „Der Spiegel” pe 10 iunie că Marea Britanie nu va avea o astfel de opţiune în cazul ieşirii din Uniunea Europeană, deoarece aceasta ar „necesita ca ţara să respecte regulile unui club pe care vrea să îl părăsească”.

Germania va trebui să contribuie mai mult la bugetul UE

Alte îngrijorări ale ministerului german se referă la folosirea panicii create de Brexit pentru a propune măsuri de integrare mai avansată în zona euro, în special în domeniul financiar, care ar putea veni din partea Comisiei Europene sau a guvernelor Franţei şi Italiei.

Specific, experţii ministerului german indică o probabilitate ridicată de cereri pentru sporirea responsabilităţii comune, prin propunerea de măsuri precum crearea unui buget separat pentru zona euro sau a unui fond european de garantare a depozitelor pentru bănci.

Ministerul german al Finanţelor se teme că astfel de proiecte în direcţia comunizării ar da apă la moară forţelor eurosceptice din statele membre, inclusiv din Germania. 

O altă problemă pentru Germania va fi şi costul pe care îl va genera o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Marea Britanie este al treilea cel mai mare contributor la bugetul Uniunii Europene, iar asta ar putea duce la o creştere anuală a contribuţiilor germane, în acest moment situate la aproximativ 3 miliarde de euro pe an.

Totuşi, experţii ministerului german nu se aşteaptă ca efectele  Brexitului asupra economiei Germaniei să genereze nevoia de a oferi sprijin financiar corporaţiilor sau industriilor afectate prin scutiri de taxe sau garanţii. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite