Poziţia Theresei May ameninţată din interiorul propriului partid dacă aceasta renunţă la ideea unui BREXIT „dur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Theresa May se va confrunta cu o revoltă în interiorul propriului partid şi, prin urmare, pierderea poziţiei de prim-ministru în cazul în care va renunţa la varianta dură a BREXITULUI, au avertizat membri importanţi ai Partidului Conservator, anunţă The Telegraph.

Liderii euro-sceptici ai Partidului Conservator le-au declarat celor de la The Telegraph faptul că sunt pregătiţi să lanseze o candidatură împotriva Theresei May dacă aceasta va devia de la planul original.

Noile informaţii vin la sfârşitul unei săptămâni dificile pentru actualul prim-ministru, în care a trebuit să răspundă criticilor dure venite în urma tragediei de la Grenfell Tower.

Reprezentanţii Partidului Conservator - inclusiv membrii ai actualului Cabinet - au ajuns la concluzia că Theresa May nu mai poate fi liderul partidului în viitoarele alegeri şi, în prezent, discută modul în care partidul o poate înlocui.

Reprezentanţii euro-sceptici au avertizat că orice încercare de a menţine Marea Britanie în uniunea vamală şi în interiorul pieţei unice, sau în a păstra funcţia de supraveghere a Curţii Europene de Justiţie - din partea Theresei May va determina imediat o contestare a poziţiei şi funcţiei acesteia.

„În momentul în care avem semnale că aceasta ezită sau dă înapoi atunci ea se va afla într-o mare dificultate. Ideea este că acum prim-ministrul nu mai este o persoană foarte populară. Şi deja a distrus partidul în aceste alegeri parlamentare, din motive evidente. Aşa că mi-e teamă că nu mai există răbdare pentru ea”, a declarat un înalt membru al Partidului Conservator.

„Dacă poziţia acesteia faţă de Brexit s-a moderat, scena politică s-ar cutremura... ar fi un haos total”, a declarat un fost-ministru, membru în partidul aflat la putere.

Theresa May a cerut organizarea alegerilor anticipate, desfăşurate la începutul lunii iunie, în încercarea de a-şi mări majoritatea parlamentară şi de a-şi îmbunătăţi astfel poziţia de negociere. Rezultatele slabe ale conservatorilor din aceste alegeri însă au aruncat Marea Britanie într-o criză politică în care Theresa May încearcă să unifice cele două tabere din interiorul Partidului Conservator - între cei ce doresc un Brexit „dur” şi cei ce nu au dorit să părăsească Uniunea Europeană în primul rând.

Poziţia Theresei May este cu atât mai ingrată cu cât mediul de afaceri şi-a intensificat presiunile pentru ca aceasta să-şi schimbe poziţia în aceste negocieri, după cum anunţă cei de la The Guardian. Conform acestora, principalele companii ce operează în Regatul Unit cer adoptarea unei strategii spre un Brexit „soft” - avertizând asupra pericolelor reprezentate de o diminuare a forţei de muncă şi de o posibilă introducere a tarifelor vamale asupra bunurilor produse în Marea Britanie.

Negocierile cu Uniunea Europeană sunt programate să înceapă luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite