Povestea miliardului dispărut din băncile de peste Prut. Igor Dodon zboară de urgenţă la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarul Ilan Shor este indicat drept principalul responsabil pentru „jaful secolului” în raportul Kroll
Miliardarul Ilan Shor este indicat drept principalul responsabil pentru „jaful secolului” în raportul Kroll

Igor Dodon, liderul principalului partid prorus din Republica Moldova, a plecat de urgenţă la Moscova, ca urmare a publicării raportului de audit privind sifonarea miliardului de dolari din băncile moldoveneşti.

 Marţi, la câteva ore de la publicarea raportului, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (principala grupare politică prorusă de peste Prut), a plecat de urgenţă la Moscova, scrie presa moldovenească. Dodon este însoţit în această deplasare de Zinaida Greceanâi, fost premier al Moldovei şi candidatul PSRM pentru Primăria Chişinăului la alegerile de la 14 iunie. 

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, a publicat pe blogul personal raportul realizat de compania de audit Kroll privind operaţiunea numită peste Prut „jaful secolului” - „sifonarea” unui miliard de dolari din trei bănci private către Rusia. Documentul confidenţial şi publicat de Candu pe propria răspundere (compania Kroll a refuzat să fie făcut public) a fost realizat la solicitarea Băncii Naţionale a Moldovei şi plătit cu aproximativ 300.000 de euro din fonduri publice. Raportul a fost primit însă cu dezamăgire atât de societatea civilă, cât şi de o parte a scenei politice din Republica Moldova. Specialiştii Kroll au subliniat că documentul reprezintă o sinteză a informaţiilor existente şi nu o anchetă, de unde şi concluziile slabe. 

Toate drumurile duc la Ilan Shor

Cele 84 pagini ale raportului îl indică pe miliardarul Ilan Shor drept principalul arhitect al schemei prin care au fost golite vistieriile celor trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. După ce companii controlate de Shor au cumpărat pachete majoritare de acţiuni în cadrul acestor trei bănci, instituţiile de creditare au acordat împrumuturi uriaşe unor companii dubioase. 

După ce banii au fost plimbaţi, prin conturi letone, către alte societăţi off-shore, înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong – societăţi înfiinţate de alte companii offshore cu doar câteva luni înainte de „jaful secolului”. Presa moldovenească a scris constant în ultima jumătate de an despre implicarea lui Ilan Shor în devalizarea băncilor. Noutatea adusă de raport este stabilirea unei legături clare între Shor şi firmele care au primit împrumuturi uriaşe de la bănci la sfârşitul anului trecut. Mai exact, aceste companii au folosit pentru operaţiuni de internet banking o adresă la care au sediul mai multe dintre companiile lui Shor. 

Numele lui Petru Lucinschi apare în raport

„Este încă neclar dacă Shor a acţionat singur sau împreună cu alte părţi interesate”, se arată în raport. Rezultatele companiei de audit au indicat însă şi o serie de nume care, până acum, nu au fost asociate tunului dat în sectorul bancar moldovenesc în noiembrie 2014, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare. 

Pe lângă Ilan Shor, în document se regăseşte şi numele fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi, al cărui fiu Sergiu a fost plasat sub control judiciar în România, acuzat de şantaj şi trafic de influenţă. În raport este menţionat şi fostul şef al autorităţii vamale din Moldova, Viorel Melnic. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite