Politico: Cele mai mari gafe ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reuşit să stârnească o adevărată furtună pe pieţele financiare printr-o simplă declaraţie privind situaţia politică din Italia. Agitaţia  provocată l-a determinat să revină asupra afirmaţiei sale, care, potrivit lui, a fost greşit înţeleasă. Însă, notează Politico, nu a fost pentru prima dată când Jean-Claude Juncker a făcut declaraţii care i-au uluit pe mulţi.

Publicaţia citată a făcut şi o trecere în revistă a declaraţiilor lui Juncker care pot fi considerate mai degrabă gafe, amintind că vineri, când se îndrepta spre summitul Consiliului European, a spus: „nu sunt un premier britanic; ar fi bine pentru Marea Britanie dacă aş fi“.

Îngrijorat cu privire la Italia

Juncker a avertizat, joi, că Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru „ce e mai rău“ în Italia, după alegerile legislative din 4 martie. „Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu, iar cel mai rău scenariu ar putea fi acela de a nu avea un guvern funcţional în Italia“, a declarat el la un eveniment organizat de Centrul pentru Studii Politice Europene. 

Totodată, el a avertizat cu privire la posibile fluctuaţii pe pieţele financiare după votul din 4 martie, în urma căruia este posibil să nu se contureze o majoritate parlamentară.

A urmat o reacţie negativă a Bursei din Milano, iar apoi Juncker a încercat să dreagă lucrurile, afirmând că „indiferent de rezultat“, este „convins că vom avea un guvern care se va asigura că Italia rămâne un jucător central în Europa şi în conturarea viitorului ei“.

De asemenea, vineri dimineaţă, Juncker a afirmat că a fost „înţeles greşit“. 

Macedonia, un cuvânt-capcană

În contextul în care denumirea „Macedonia“ continuă să tensioneze situaţia dintre Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), în decembrie, Juncker a părut să uite pentru câteva momente că cele două ţări nu au ajuns la o înţelegere cu privire la utilizarea denumirii.

„Chiar în calitate de premier al Luxemburgului am fost în Macedonia... vreau să spun FYROM“, a afirmat Juncker, care şi-a dat seama rapid de eroarea comisă.

Şi-a confundat soţia cu Merkel

În iulie anul trecut, la o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles alături de premierul slovac Robert Fico şi vicepreşedintele Comisiei Maros Sefcovic, Juncker a constatat telefonul său (un model vechi Nokia) sună.

A respins rapid apelul, presupunând că îl sună soţia sa. Numai că a realizat apoi că nu soţia lui era cea care îl apela, ci Angela Merkel, cancelarul federal german.

I-a numit „ridicoli“ pe europarlamentari

În iulie 2017, Juncker a acuzat Parlamentul European că dă dovadă de lipsă de respect faţă de ţările mai mici, după ce numai câţiva europarlamentari au venit să asiste la un discurs susţinut de premierul maltez.

„Îi salut pe cei care şi-au dat osteneala să se afle în sală“, a afirmat Juncker, vizibil deranjat de situaţie. „Parlamentul European este ridicol, foarte ridicol“, a adăugat el. „Faptul că numai în jur de 30 de europarlamentari sunt la această dezbatere este suficient pentru a arăta că Parlamentul nu este serios“.

A urmat apoi o confruntare verbală cu preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani, care l-a rugat să dea dovadă de un „comportament respectuos“.

A pierdut şirul premierilor români

Publicaţia Politico trece la capitolul „gafe“ şi declaraţia făcută recent de Jean-Claude Juncker cu privire la schimbările de guvern din România.

„(Viorica Dăncilă) este al cincilea premier român pe care am avut plăcerea să-l întâmpin de la începutul mandatului meu“, a afirmat miercuri preşedintele Comisiei Europene, la o coferinţă de presă comună cu şefa Executivului de la Bucureşti. 

„Aş vrea ca acest ciclu să fie oprit şi ea să rămână mai mult (în funcţie), pentru că încep să le pierd şirul tuturor celor pe care i-am văzut“, a continuat el, notează publicaţia citată, amintind că Viorica Dăncilă este al treilea premier social-democrat de când PSD a câştigat alegerile parlamentare în decembrie 2016.

„Salut, dictatorule!“

Politico aminteşte şi de ceea ce s-a întâmplat la Riga în luna mai a anului 2015, la Summitul Parteneriatului Estic. Atunci, Juncker i-a spus premierului ungar, Viktor Orban, „salut, dictatorule!“. 

Cuvintele preşedintelui Comisiei Europene au fost înregistrate de jurnaliştii prezenţi, însă nu şi răspunsul liderului de la Budapesta.

La acelaşi summit, notează publicaţia citată, Juncker a fost foarte darnic şi cu îmbrăţişările, copleşindu-i pe unii dintre cei prezenţi într-un mod deloc obişnuit pentru politica europeană.

Politico scrie şi că în mai 2011, pe vremea când era premier al Luxemburgului, Juncker a afirmat la o întâlnire a Mişcării federaliste europene că adesea „a fost nevoit să mintă“ şi că politica monetară a eurozonei ar trebui discutată în „dezbateri secrete“. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite