Peste 30.000 de kurzi au protestat în Frankfurt faţă de Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar cu câteva zile înainte de sărbătorirea Anului Nou tradiţional al Kurdistanului, peste 30.000 de cetăţeni care trăiesc în Germania s-au adunat la Frankfurt să protesteze faţă de preşedintele turc Tayyip Erdogan, relatează BBC.

Aceştia au ieşit să susţină democraţia şi să-şi exprime dezacordul faţă de referendumul de luna viitoare din Turcia, în urma căruia preşedintele s-ar putea alege cu puteri sporite. O parte dintre protestatari au venit cu simboluri PKK, interzis în Turcia, aceştia socotind manifestarea drept „inacceptabilă” acuzând Germania de ipocrizie pentru că a permis organizarea ei. PKK se referă la Partidul Muncitoresc din Kurdistan, care de peste trei decenii s-a luptat cu statul turc.

Relaţiile dintre Germania şi Turcia s-au răcit după ce acum două săptămâni Germania nu le-a permis miniştrilor turci să organizeze marşuri de sprijinire a guvernului. Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat că „este inacceptabil să vedem simboluri şi slogane PKK în timp ce mininiştrilor şi parlamentarilor turci le este interzis să se vadă cu proprii cetăţeni” citează BBC. „Le reamintim din nou ţărilor europene: pe 16 aprilie decizia este a ţărilor turce, nu a Europei” a completat Ibrahim Kalin.

În ce priveşte PKK, peste 40.000 de persoane au fost ucise de când partidul şi-a lansat insurgenţa în 1984, Uniunea Europeană şi Statele Unite clasificând PKK-ul drept o organizaţie teroristă. Chiar şi aşa, poliţiştii din Frankfurt au declarat că marşul a fost unul paşnic şi fără incidente.

În Germania se află aproximativ 1.4 milioane de turci care sunt aşteptaţi să voteze în aprilie la referendumul ce i-ar putea oferi lui Erdogan noi puteri asupra bugetului, asupra numirii miniştrilor şi judecătorilor precum şi dreptul de a demite parlamentul.

Turcii o acuză pe Merkel de practici naziste

Luni, Erdogan a făcut o săptămână de discursuri împotriva Germaniei, acuzând-o pe Angela Merkel că „susţine teroriştii”. Acesta i-a mai acuzat pe germani de „practici naziste” pentru că le interzice miniştrilor săi să vorbească în Germania.

image

Un ziar turcesc pro-guvern o înfăţişează pe Angela Merkel într-o uniformă nazistă FOTO Getty Images

În acelaşi timp, tot mai mulţi oficiali germani şi-au exprimat îndoielile asupra şanselor Turciei de a intra în Uniunea Europeană atât timp cât acuză că este tratată nedrept de către ţările din vestul Europei.

Ministrul de Externe german, Sigmar Gabriel, sugera într-un interviu că Turcia poate cel mult să spere că într-o zi va obţine un „parteneriat privilegiat” cu Uniunea Europeană şi că este mai departe ca niciodată de o posibilă aderare.

Declaraţia vine după ce Erdogan le-a cerut turcilor care trăiesc în ţările europene să facă cel puţin trei copii, spunând despre femei că ar fi „incomplete” dacă nu s-ar conforma. 

Naţionaliştii germani s-au mobilizat la auzirea declaraţiilor şi au cerut o tăiere a cetăţeniilor duble.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite