Parlamentul European ridică vizele pentru ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Europarlamentarii au aprobat joi acordul informal potrivit căruia cetăţenii ucraineni vor avea dreptul să intre fără viză în statele membre UE. Regimul fără vize va fi aplicat doar cetăţenilor ucraineni posesori de paşapoarte biometrice şi care intră în UE pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 180 de zile.

De asemenea, regimul fără vize nu se aplică ucrainenilor care vor să muncească în ţările europene, se arată într-un comunicat transmis de Parlamentul European.

Exceptarea de la vize se aplică în toate statele UE, mai puţin în Irlanda şi Marea Britanie, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

„Ucraina a îndeplinit toate criteriile, vizele pot fi deci eliminate“, a spus raportorul Mariya Gabriel, europarlamentar din Bulgaria. Eliminarea vizelor este încă „un mesaj puternic care confirmă că Ucraina este un partener cheie al UE în cadrul Parteneriatului Estic“, a adăugat membra grupului creştin-democrat Partidul Popular European.

Regimul fără vize pentru Ucraina a fost adoptat cu 521 de voturi „pentru“, 76 de voturi „împotrivă“ şi 36 de „abţineri“, dar trebuie să fie aprobat în continuare de Consiliul de Miniştri al UE.

Este foarte posibil ca ridicarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni să intre în vigoare după 20 iunie 2017. Reacţia preşedintelui ucrainean după anunţul din Parlamentul European

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite