Parlamentul Greciei a aprobat pachetul de reforme de austeritate în ciuda protestelor populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Greciei a aprobat, printr-un vot la limită, un nou pachet de reforme de austeritate necesar pentru deblocarea unui ajutor financiar de peste 6 miliarde euro ce ar deschide calea unui acord cu creditorii internaţionali în privinţa datoriei externe a Greciei.

Reprezentanţii partidului de stânga aflat la guvernare, Syriza, împreună cu partenerii din coaliţia de guvernare, partidul de dreapta Grecii Independenţi, au susţinut actul normativ ce a fost aprobat într-un vot strâns desfăşurat joi seara.

Opoziţia de centru-dreapta, Partidul Noua Democraţie, ce conduce în sondajele de opinie, a votat împotriva pachetului de legi, chiar dacă a promis implementarea aceloraşi măsuri în eventualitatea câştigării următoarelor alegeri.

„Fără îndoială, există anumite dificultăţi în ceea ce priveşte pachetul de măsuri, însă am ajuns la capătul acestei scări, şi sunt convins că urmează o perioadă de stabilitate şi creştere economică”, a declarat prim-ministrul grec Alexis Tsipras.

Membrii sindicatelor din sectorul public, electoratul forte al partidului Syriza, au protestat în faţa parlamentului în timpul dezbaterilor. Poliţia a fost nevoită să facă uz de gaze lacrimogene împotriva unor protestatari violenţi.

Pachetul legislativ impune noi măsuri de austeritate în următorii trei ani pentru a asigura faptul că Grecia îşi va atinge ţintele fiscale, ce includ tăieri de investiţii şi cheltuieli publice, reduceri de pensii şi facilitaţi fiscale în anii 2019 şi 2020.

Miniştrii de finanţe ai zonei euro vor avea o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional cu privire la finanţarea datoriei externe a Greciei în ziua de luni. Un oficial grec a declarat publicaţiei Financial Times că încă nu este clar dacă în această întâlnire se va ajunge la o înţelegere.

Un acord cu privire la datoria Greciei este necesar pentru ca aceasta să primească următoarea tranşă din fondurile de salvare fiscală, şi să achite în iulie următoarea tranşă către creditori de cca. 7,5 miliarde euro. Oficialii greci s-au arătat neîngrijoraţi de o eventuală întârziere a unui acord, susţinând că „o săptămână sau mai mult în plus nu vor face nicio diferenţă”.

image
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite