Parlamentul britanic a aprobat convocarea alegerilor anticipate cerute de premierul Theresa May

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul britanic a aprobat miercuri cererea premierului conservator Theresa May privind convocarea alegerilor legislative anticipate pentru data de 8 iunie. Pentru convocarea acestui scrutin au votat 522 dintre cei 650 de parlamentari ai Camerei Comunelor, iar numărul voturilor împotrivă au fost de numai 13.

Cererea a fost astfel aprobată cu un număr de voturi care a depăşit lejer majoritatea de două treimi necesară. 

Adresându-se parlamentului în dezbaterea premergătoare votului, premierul Theresa May a spus că doreşte ca electoratul să-i acorde un mandat puternic pentru negocierea şi implementarea Brexitului şi a acuzat unele partide de opoziţie (laburiştii şi liberal-democraţii) că "încearcă să zădărnicească procesul" ieşirii Marii Britanii din UE. 

Aceste partide de opoziţie s-au arătat însă şi ele favorabile convocării anticipatelor, deşi sondajele actuale arată că ele riscă să piardă mandate parlamentare în urma scrutinului, în timp ce conservatorii şi-ar putea extinde majoritatea.

"Vom lupta pentru fiecare vot. Fiecare vot pentru conservatori va face şi mai dificilă sarcina celor care doresc să mă împiedice să-mi fac treaba", a subliniat Theresa May în discursul susţinut în faţa Camerei Comunelor, ea insistând că doreşte să ceară la scrutinul din 8 iunie "un mandat pentru a realiza Brexitul şi a face din el un succes". 

Premierul conservator Theresa May a preluat puterea în iulie, anul trecut, după demisia lui David Cameron, în urma deciziei britanicilor prin referendumul de la 23 iunie de a părăsi Uniunea Europeană. 

Aceste noi alegeri speră să îi ofere şansa să obţină propriul mandat şi să consolideze majoritatea fragilă a Partidului Conservator în Camera Comunelor, în care deţine 330 din cele 650 de mandate. Marea Britanie a declanşat procesul ieşirii din Uniunea Europeană  luna trecută, însă se preconizează noi turbulenţe, în contextul în care Londra va negocia un divorţ care va afecta fiecare aspect al vieţii în Regat.

May doreşte să se folosească de popularitatea de care se bucură în prezent în sondajele de opinie şi încearcă să-şi consolideze poziţia la viitoarele negocieri de Brexit cu UE. Doamna de fier 2, cum I se spune,  va fi nevoită să accepte compromisuri la aceste negocieri, cedări care ar putea-o costa voturi pe plan intern. Ea speră însă la un mandat proaspăt după alegerile anticipate, ca să nu se mai pună în poziţia de a răspunde, în 2020, la întrebarea de ce Londra continuă să trimită bani la Bruxelles.

Dar, alegerile parlamentare vor întârzia negocierile privind Brexit şi nu vor duce oricum la anularea părăsirii UE, susţin analiştii. Pentru aceasta, ar fi nevoie ca cei 48,1% dintre britanici care au votat pentru rămânerea în Uniune să aleagă acum la unison un singur partid. Fără discuţie că liberalii britanici, o formaţiune mică, singura pro-europeană din Regatul Unit, vor avea de profitat de pe urma situaţiei actuale şi vor câştiga voturi suplimentare. Dar laburiştii britanici se află într-o criză adâncă şi este greu de crezut că se vor transforma în acest timp scurt într-un forum de susţinere a rămânerii în UE.

Dar May a calculate greştit, susţin anakliştii, că îşi va consolida poziţia la negocierile cu UE prin aceste anticipate. Ameninţarea sa cu un aşa-numit Brexit dur, nu va mai sta în picioare după alegerile parlamentare din Regat.

Europenii vor avea ocazia să vadă cum va influenţa campania electorală din Marea Britanie demersul Brexit. Referendumul din iunie 2016 a dat Europei ocazia să se gândească mai bine la avantajele pe care le aduce apartenenţa la UE. Ceea ce sporeşte şi determinarea europenilor la negocieri. Nu vor exista cadouri de la Bruxelles pentru Londra, mai ales în timp de campanie electorală. În loc de cadouri vor fi doar replici acide şi statistici relevante, dacă se va trece iar la atacuri anti-UE în campania britanică, notează DW. 

Ieri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că „adevăratele negocieri“ între Uniunea Europeană şi Marea Britanie pe tema Brexit-ului vor începe doar după alegerile anticipate din Marea Britanie din 8 iunie.

De fiecare dată când un lider se duce să ceară voturi există riscuri, aşa cum a aflat Cameron pe pielea lui atunci atunci când a fost învins în referendumul pe tema Brexitului, cu un an şi ceva înainte să fie reales.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite