Romania, la raport

Romania, la raport

La exact sase luni de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, Comisia Europeana prezinta, astazi, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, raportul de monitorizare a

Enclave cu someri in Europa

Enclave cu someri 
in Europa

Una dintre politicile Uniunii Europene este diminuarea decalajului dintre regiuni in ceea ce priveste rata somajului, dar o statistica Eurostat recenta ne convinge ca stradaniile politicienilor

Coruptia, punctul slab

Coruptia, punctul slab

Romania a trecut ultimul obstacol important in calea aderarii in toamna anului trecut, cand raportul anual al Comisiei Europene acorda tarii noastre statutul de economie de piata functionala. Insa

Vineri are loc, la Bruxelles, cel de-al cincilea summit al Parteneriatului Estic. La doi ani distanţă de la ultima reuniune care a avut loc la Riga, în 2015, Republica Moldova pare că s-a împleticit atunci când, în decembrie 2016, şi-a ales în fruntea ţării un preşedinte pro-rus. Mai poate fi, în aceste condiţii, Parteneriatul Estic, un bun exerciţiu pentru vecinii noştri ca să ajungă în antecamera Uniunii Europene?

acum 7 ore · comentarii (2)

Vlad Ţepeş a fost închis, vreme de 12 ani, în cetatea Vişegrad, de către Matei Corvin, căruia se dusese să-i ceară ajutorul. Se împlinesc 555 de ani de la căderea voievodului – încolţit de turci, trădat de boieri şi detronat de propriul frate, pentru a fi, în cele din urmă, întemniţat de către ultimul său aliat. Şi astăzi, pentru români, zidul Vişegradului rămâne un loc bun de dat de capul.

acum 5 zile · comentarii (64)

Teoria „războiului lung“ este una clasică şi are reflectări în special în spaţiul ce implică SUA în perioada contemporană, chiar dacă există şi variantele clasice ale războiului de 30 de ani (franco-german, 1618-1648) sau a celui de 100 de ani (între Anglia şi Franţa, 1337-1453). Războiul Coreei, Vietnamul, Afganistanul (pentru SUA după 2001 şi pentru URSS în 1979-1989) sunt câteva mostre ce ilustrează conceptul de război lung.

acum 10 zile · comentarii (49)

Populismul continuă să câştige teren în Europa. Alegerile din Germania, Austria şi Cehia confirmă vigoarea tendinţei. Mai grav, pentru a rezista valului contestatar, dreapta tradiţională tinde să preia agenda extremei drepte. Cât de actuală e înţelepciunea lui Esop, formulată acum 2600 de ani: „Demagogii cetăţilor îşi urmează interesele mai cu spor când îşi învrăjbesc patria”! Dar marşul cu torţe de la Varşovia ce vesteşte?

acum 10 zile · comentarii (40)

Nu cred că, într-o relativ lungă carieră de jurnalist care m-a purtat de mai multe ori împrejurul lumii, am fost martor la ceva atât de stupefiant cum este reacţia oficială a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) aflată în subordinea atât de generosului nostru guvern, la ştirea care a revenit de câteva ore în atenţia presei internaţionale.

acum 13 zile · comentarii (75)

„Nu recunoaştem rapoartele care sugerează că ar fi aproape finalizat un acord asupra problemei legată de drepturile cetăţenilor. Există încă probleme majore care mai trebuie să fie rezolvate. Preocuparea noastră cea mai importantă o constituie propunerile britanice asupra statutului cetăţenilor UE din UK, inclusiv procedurile administrative, aşa cum sunt ele prevăzute în nota tehnică publicată ieri de guvernul britanic.

acum 14 zile · comentarii (4)

Răspunsul ar trebui să fie simplu. Nu e. Pentru că există două posibilităţi şi mai multe implicaţii ulterioare. Justiţia belgiană a declarat că „va studia“ mandatul respectiv de arestare, etapa următoare fiind repartizarea să către un judecător de instrucţie care va convoca în termen de 24 de ore cele cinci persoane la care face referinţă mandatul (Puigdemont şi alţi patru dintre foştii săi colaboratori).

acum 20 zile · comentarii (32)

Cu câţiva ani în urmă, cu ocazia unei mari conferinţe de ştiinţe politice desfăşurată în Spania, am închiriat timp de o săptămână, împreună cu câţiva colegi americani, o casă chiar în inima Cataloniei, lângă Ripol. Aceasta s-a dovedit a fi un castel medieval ce avea inclusiv o capelă, restaurată recent cu devotament de către gazdele noastre.

acum 22 zile · comentarii (0)

În 2016, guvernul islandez a picat fiindcă premierul Sigmundur Davið Gunnlaugsson, de la Partidul Progresist, a fost prins minţind în privinţa unor conturi ascunse într-un paradis fiscal. Un an mai târziu, cabinetul de la Reykjavik a demisionat fiindcă tatăl premierului Bjarni Benediktsson a semnat o scrisoare prin care cerea reabilitarea unui pedofil condamnat pentru viol şi care ispăşise deja o pedeapsă aspră cu închisoarea.

acum 22 zile · comentarii (13)

Procurorul general al Spaniei a cerut punerea sub acuzare a întregii conduceri a fostului executiv catalan pentru delictul cel mai grav care este prevăzut în termenii Constituţiei Spaniei, dar şi a fiecăruia dintre statele membre ale Uniunii Europene şi NATO: sediţiune şi încercarea de a provoca secesiunea unui teritoriu.

acum 24 zile · comentarii (29)
Postari Recente