Referendum prin SMS

Referendum prin SMS

O campanie prin intermediul telefoniei mobile a fost lansată, în aceste zile, în Elveţia. Posesorii de telefoane sunt rugaţi să opteze între patru posibilităţi: Basel, Geneva, Zurich şi

Jacques Chirac nu se lasă

Jacques Chirac nu se lasă

După ce întreaga presă franceză a făcut speculaţii privind intenţiile electorale ale preşedintelui Chirac, ieri, cotidianul "The Independent" a reluat subiectul şi a lansat drept probabilă

Săptămâna trecută, am fost la Teheran, ca membru al comisiei de afaceri externe din PE. Am avut întâlniri cu parlamentar şi miniştri, cu o vicepreşedintă şi cu un sfătuitor al lui Khamenei. Subiectul principal a fost Acordul nuclear din 2015. Câteva teme – în special cele care privesc drepturile omului – au fost ignorate de către interlocutorii noştri.

acum 14 ore · comentarii (7)

Pe 23 februarie va avea loc un Summit informal al liderilor din Statele Membre, esenţial deoarece marchează demararea oficială a discuţiei despre subiectul cel mai sensibil (unii spun deja că va fi dureros de sensibil) al următoarei perioade: decizia politică asupra modului în care se va construi viitorul buget european.

acum 7 zile · comentarii (9)

Controversele despre grupul de la Vişegrad, un format de cooperare dintre Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia s-au aprins mai cu seamă din anul 2015. Există în acest sens o naraţiune despre „nucleul dur european“, care acţionează cu scopul susţinerii valorilor europene, iar de cealaltă parte „iliberalul“ grup de la Vişegrad, care neagă valorile europene, are tendinţe autoritare şi pune în pericol şi unitatea europeană.

acum 9 zile · comentarii (22)

Poate aţi uitat de Catalonia şi de Carles Puigdemont, foarte ciudatul şi interesantul erou al unei noi „revoluţii permanente“ care se apropie peste câteva zile de momentul său culminant, parte a unui scenariu foarte bine pregătit şi care se poate foarte uşor transforma într-un precedent juridic cu urmări catastrofale pentru Europa. Inclusiv pentru România. Iată rezumatul situaţiei.

acum 12 zile · comentarii (54)

Trist spectacol de mahala au dat românii, ieri, în Parlamentul European. Nu doar prin isterie, ci şi prin nivelul agramat al prestaţiilor majorităţii celor 19 vorbitori din totalul de 32 de europarlamentari români. Un tablou de grup lamentabil, o euro-promoţie eşuată, un pas spre auto-excluderea României din lumea politică europeană, în care oricum suntem insignifianţi.

acum 13 zile · comentarii (25)

Începând din 1979, deputaţii europeni sunt aleşi direct de cetăţeni. Până în acel an, rolul lor fusese jucat de membri ai parlamentelor naţionale, care se reuneau din când în când la Strasbourg. În ultimele patru decenii, europarlamentarii au fost desemnaţi în cadrul unor scrutine ţinute în fiecare stat-membru în parte. Cred că a sosit momentul unei schimbări. Iar schimbare înseamnă liste transnaţionale.

acum 15 zile · comentarii (27)

Igor Dodon cere organizarea unui referendum pentru Unirea Republicii Moldova cu România. La momentul în care face această afirmaţie, peste 30% din cetăţeni sunt favorabili, dar cam tot atâţia sunt indecişi. Sunt pregătiţi Unioniştii pentru un astfel de moment?

acum 19 zile · comentarii (24)

Fantomele trecutului bântuie Europa. Nu e vorba doar despre noile ameninţări – valuri de migranţi, terorism intern, luptători în teatre de operaţiuni teroriste care revin acasă, separatism – ci şi de mai tradiţionalele naţionalism, euroscepticism, xenofobie, populism, curente care zguduie unitatea europeană, împreună cu Brexitul, dar mai ales de un val de revenire la politică de putere, realismul dur şi pur, de reluarea manualelor de geopolitică

acum 23 zile · comentarii (25)

La ora actuală, la Bruxelles se discută despre o creştere a bugetului UE începând cu 2020. Comisia Europeană a început deja discuţiile despre cum va arăta acest buget. Se estimează în general că aceasta va fi cea mai importantă bătălie politică a anului 2018. Discuţiile formale vor începe la summit-ul Consiliului European din februarie şi vor duce la o propunere concretă în luna mai, dacă se va obţine un acord de principiu în februarie.

acum 23 zile · comentarii (2)
Postari Recente