Scrutinul din 24 septembrie este cel de-al optulea de la reunificarea Republicii Federale încoace. Se ştie deja cine va câştiga. Creştin-democraţii (CDU/CSU) au un avans considerabil - peste 15% - în faţa social-democraţilor (SPD). După ce nemţii vor merge la urne, vom avea şi răspunsurile la alte patru întrebări importante:

Pentru prima oară în spaţiul Balcanilor am avut, ieri, un eveniment cu o certă şi foarte importantă încărcătură simbolică. La nivel politic, societal şi mesaj absolut novator către exterior: doamna Ana Brnabic, Prim Ministru al Serbiei din luna iunie, o persoană în vârstă de 41 de ani şi care-şi afişează în mod deschis şi fără nici un fel de complexe opţiunea sa lesbiană, a participat la Gay Pride Parade de la Belgrad.

acum 3 zile · comentarii (48)

Carles Puigdemont, şeful guvernului catalan, într-un interviu publicat ieri de Suddeutsche Zeitung, a trecut criza politică din Catalonia într-un registru nou şi plin de enorme potenţiale dezvoltări primejdioase. El a declarat că partidul său reprezintă moştenirea directă a Republicii spaniole, cea înfrântă de Franco în Războiul Civil, şi reaminteşte originile franchiste ale partidului aflat acum la putere la Madrid.

acum 5 zile · comentarii (92)

Anunţul este oficial şi aparţine preşedintelui Erdogan: Turcia va achiziţiona sisteme de rachete sol-aer ruseşti tip S-400 „Triumf“ (cod NATO SA-21 Growler), „acordurile fiind semnate şi fiind vărsată şi o sumă reprezentând un „aconto“ din valoarea totală a contractului, aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

acum 6 zile · comentarii (58)

Asta pare să se întâmple acum în cazul în care propunerile din noul Plan Juncker, cel prezentat ieri la Strasbourg, vor începe să fie cu adevărat implementate. Sunt aici câteva elemente de consolidare şi centralizare a proiectului european, de mult anunţate ca fiind dorite de grupul de state din „nucleul dur“ în ideea de a oferi din ce în ce mai multă putere reală şi instrumente concrete de acţiune structurilor instituţionale europene.

acum 7 zile · comentarii (44)

E o zi care poate intra în istorie, dacă UE va urma foaia de parcurs prezentată azi de preşedintele Juncker. Se deschide un proces de transformare instituţională şi politică europeană menit să culmineze cu summit-ul post-Brexit de la Sibiu. Locaţia-surpriză e doar unul din anunţurile preşedintelui Comisiei Europene menite să relanseze proiectul integrării continentale şi speranţa în Europa Unită.

acum 8 zile · comentarii (3)

Situaţia din Spania se tensionează pe zi ce trece. Ieri, premierul Mariano Rajoy, într-un discurs de o rară virulenţă, a denunţat „un act inacceptabil de nesupunere“ al autorităţilor publice din Catalonia, care au decis ca pe 1 octombrie să aibă loc un referendum unilateral pentru independenţă.

acum 13 zile · comentarii (82)

Am experimentat pe pielea mea acum câteva luni protestele masive din Budapesta legate de închiderea Central European University. Acum este linişte, se ştie că guvernul este de neînduplecat prin proteste şi că legea a trecut. Puţin le-a păsat lui Orban şi mafiei sale că poate vor pierde viitoarele alegeri din primăvară, au stat în picioare pentru un principiu, şi anume „iliberalismul“.

acum 21 zile · comentarii (18)

Vizita de câteva ore a preşedintelui francez la Bucureşti a fost comentată pe larg. Pe agendă s-a aflat şi o chestiune mult discutată în ultimii 3-4 ani în Franţa, dar care a fost rareori evocată la noi, drept pentru care ceea ce Macron şi Iohannis au spus a părut – pentru numeroşi români – confuz. Este vorba despre directiva europeană referitoare la muncitorii detaşaţi.

acum 22 zile · comentarii (41)
Postari Recente