Ghid nou pentru imigranţi

Ghid nou pentru imigranţi

Timp de un an, la Universitatea Populară din Caceres s-a derulat un proiect de integrare a imigranţilor. La ceremonia de final au fost prezentate produsele realizate de participanţi: un ghid pentru

Emigranţi în presă

Emigranţi în presă

O nouă biserică ortodoxă Lângă Bari, la Cerignola, prezenţa românilor şi numărul din ce în ce mai mare de căsătorii şi de copii botezaţi în rit ortodox a determinat biserica

Procurorul general al Spaniei a cerut punerea sub acuzare a întregii conduceri a fostului executiv catalan pentru delictul cel mai grav care este prevăzut în termenii Constituţiei Spaniei, dar şi a fiecăruia dintre statele membre ale Uniunii Europene şi NATO: sediţiune şi încercarea de a provoca secesiunea unui teritoriu.

acum 20 zile · comentarii (29)

Vlad Ţepeş a fost închis, vreme de 12 ani, în cetatea Vişegrad, de către Matei Corvin, căruia se dusese să-i ceară ajutorul. Se împlinesc 555 de ani de la căderea voievodului – încolţit de turci, trădat de boieri şi detronat de propriul frate, pentru a fi, în cele din urmă, întemniţat de către ultimul său aliat. Şi astăzi, pentru români, zidul Vişegradului rămâne un loc bun de dat de capul.

Teoria „războiului lung“ este una clasică şi are reflectări în special în spaţiul ce implică SUA în perioada contemporană, chiar dacă există şi variantele clasice ale războiului de 30 de ani (franco-german, 1618-1648) sau a celui de 100 de ani (între Anglia şi Franţa, 1337-1453). Războiul Coreei, Vietnamul, Afganistanul (pentru SUA după 2001 şi pentru URSS în 1979-1989) sunt câteva mostre ce ilustrează conceptul de război lung.

acum 6 zile · comentarii (49)

Populismul continuă să câştige teren în Europa. Alegerile din Germania, Austria şi Cehia confirmă vigoarea tendinţei. Mai grav, pentru a rezista valului contestatar, dreapta tradiţională tinde să preia agenda extremei drepte. Cât de actuală e înţelepciunea lui Esop, formulată acum 2600 de ani: „Demagogii cetăţilor îşi urmează interesele mai cu spor când îşi învrăjbesc patria”! Dar marşul cu torţe de la Varşovia ce vesteşte?

acum 6 zile · comentarii (40)

Nu cred că, într-o relativ lungă carieră de jurnalist care m-a purtat de mai multe ori împrejurul lumii, am fost martor la ceva atât de stupefiant cum este reacţia oficială a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) aflată în subordinea atât de generosului nostru guvern, la ştirea care a revenit de câteva ore în atenţia presei internaţionale.

acum 10 zile · comentarii (75)

„Nu recunoaştem rapoartele care sugerează că ar fi aproape finalizat un acord asupra problemei legată de drepturile cetăţenilor. Există încă probleme majore care mai trebuie să fie rezolvate. Preocuparea noastră cea mai importantă o constituie propunerile britanice asupra statutului cetăţenilor UE din UK, inclusiv procedurile administrative, aşa cum sunt ele prevăzute în nota tehnică publicată ieri de guvernul britanic.

acum 11 zile · comentarii (4)

Răspunsul ar trebui să fie simplu. Nu e. Pentru că există două posibilităţi şi mai multe implicaţii ulterioare. Justiţia belgiană a declarat că „va studia“ mandatul respectiv de arestare, etapa următoare fiind repartizarea să către un judecător de instrucţie care va convoca în termen de 24 de ore cele cinci persoane la care face referinţă mandatul (Puigdemont şi alţi patru dintre foştii săi colaboratori).

acum 16 zile · comentarii (32)

Cu câţiva ani în urmă, cu ocazia unei mari conferinţe de ştiinţe politice desfăşurată în Spania, am închiriat timp de o săptămână, împreună cu câţiva colegi americani, o casă chiar în inima Cataloniei, lângă Ripol. Aceasta s-a dovedit a fi un castel medieval ce avea inclusiv o capelă, restaurată recent cu devotament de către gazdele noastre.

acum 18 zile · comentarii (0)

În 2016, guvernul islandez a picat fiindcă premierul Sigmundur Davið Gunnlaugsson, de la Partidul Progresist, a fost prins minţind în privinţa unor conturi ascunse într-un paradis fiscal. Un an mai târziu, cabinetul de la Reykjavik a demisionat fiindcă tatăl premierului Bjarni Benediktsson a semnat o scrisoare prin care cerea reabilitarea unui pedofil condamnat pentru viol şi care ispăşise deja o pedeapsă aspră cu închisoarea.

acum 19 zile · comentarii (13)

În data de 12 septembrie 2017, pagina televiziunii turce trtworld.com publica ştirea despre prima tranşă plătită de Turcia pentru noul sistem defensiv de rachete sol aer S400 produs de ruşi. La prima vedere, articolul relatează obiectiv evenimentul şi trece cititorul prin toate etapele negocierilor. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa.

acum 21 zile · comentarii (51)

Sute de mii de catalani au demonstrat ieri la Barcelona pentru unitatea Spaniei. Este cel mai potrivit răspuns dat delirului insurecţional al liderului extremist Carles Puigdemont. Mobilizarea civică şi alegerile regionale convocate în 21 decembrie pot stopa escaladarea tensiunii. Cu o condiţie: comunitatea internaţională să impună separatiştilor respectarea regulilor democratice şi a statului de drept.

acum 21 zile · comentarii (10)

Independenţa Catalană trebuie analizată atent de către oficialii Uniunii Europene. Posibilul efect de „domino catalan“ poate dăuna grav proiectului european şi calităţii vieţii locuitorilor bătrânului continent, iar pentru a evita în viitor o criză similară, cu siguranţă că ignorarea pericolelor generate de tendiţele centrifuge nu mai este o soluţie.

acum 22 zile · comentarii (7)

Uniunea Europeană a fost prinsă iarăşi nepregătită pentru o situaţie de criză politică internă gravă. N-a ştiut cum să reacţioneze, s-a temut s-o facă, a căutat să se eschiveze cât s-a putut de mult şi a ieşit cu declaraţii doar după ce situaţia din Catalonia s-a dovedit aproape de explozie iminentă.

acum 22 zile · comentarii (66)
Postari Recente