Reversul „reformelor“ Justiţiei şi al iliberalismului stil Viktor Orban: conservatorii polonezi, în cădere liberă

Reversul „reformelor“ Justiţiei şi al iliberalismului stil Viktor Orban: conservatorii polonezi, în cădere liberă

Pentru prima dată de la preluarea puterii în Polonia, la sfârşitul lui octombrie 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator) cunoaşte o cădere importantă în sondaje. Această situaţie stânjenitoare a apărut cu numai câteva luni înainte de începerea unui nou ciclu electoral, ceea ce l-a pus în gardă pe liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Bomba generată de atacul cu substanţă neurotoxică militară de luptă a explodat şi a aruncat lumea în aer. Nu că era prea liniştită, ci furtuna ce implica Rusia se vedea deja la orizont. Polarizarea a fost practic instantanee – eşti alături de Marea Britanie sau eşti cu Rusia - iar reacţiile sunt mai dure decât le-ar fi estimat cineva.

acum 22 zile · comentarii (120)

Un subiect extrem de sensibil în sine, cu atât mai mult în condiţiile lumii contemporane, dar care poate deveni extrem de uşor unul exploziv dacă, cumva, se vor confirma acuzaţiile care deja au început să apară (ajunse imediat la Bruxelles şi în diverse cancelarii), că, aşa cum este cazul reformei în justiţie,

acum 8 zile · comentarii (10)

Am văzut multe scrise despre faptul că am intrat într-un nou război mondial. Al patrulea, dacă numărăm Războiul Rece drept al treilea. Interesant este însă că acest al patrulea război mondial hibrid este declarat şi recunoscut ca atare atât de cei mai de vârf analişti din Ucraina, cât şi de o parte importantă şi interesantă a analiştilor ruşi.

acum 8 zile · comentarii (51)

Emmanuel Macron şi-a lansat, azi, campania pentru cucerirea Parlamentului European. Proiectul reformării UE, pe care l-a prezentat în plenul forului europarlamentar, este, în fapt, manifestul mişcării politice pe care o lansează la nivel european, având ca obiectiv relansarea Uniunii. Preşedintele Franţei a avut un discurs îndrăzneţ, născut dintr-un refuz contagios pentru orice spirit viu: „Nu vreau să aparţin unei generaţii de somnambuli“.

acum 10 zile · comentarii (7)

Toţi secuii şi orbaniştii tineri din Ungaria vor regreta amarnic. Principalul mesaj paranoic al Fidesz a fost păstrarea identităţii maghiare în faţa migranţilor, dar nimeni nu a văzut migrant la faţă, doar la televizor, iar cota de migranţi impusă de Bruxelles este de 2000 mari şi laţi.

acum 15 zile · comentarii (19)

Rezultatele de azi din Ungaria vor însemna foarte mult pentru ceea ce urmează să se decidă în viitor în ce priveşte sensul şi viteza posibilă de coagulare a procesului de unificare europeană. Dar mai înseamnă şi un test al rezonanţei pe care o are în Europa linia politică şi ideologică susţinută de Administraţia Trump.

acum 19 zile · comentarii (108)

Foarte ciudată Europa această care doar aparent este în comun a noastră. Poate nu întâmplător şi în orice caz nu degeaba a căzut proiectul constituţional care vorbea despre Europa unită, despre identitatea europeană, cetăţenia europeană şi era, în fapt, primul pas spre afirmarea unei cu totul altfel de uniuni a naţiunilor decât vedem azi.

acum 23 zile · comentarii (82)
Postari Recente