New York Times: Europa ia în calcul propria apărare nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Submarin nuclear francez
Submarin nuclear francez

O idee, cândva de neconceput, câştigă atenţie în cercurile politice europene: un program de arme nucleare al Uniunii Europene. În conformitate cu un astfel de plan, arsenalul Franţei ar fi redefinit pentru a proteja restul Europei şi ar fi pus sub o comandă comună europeană.

În conformitate cu un astfel de plan, arsenalul Franţei ar fi redefinit pentru a proteja restul Europei şi ar fi pus sub o comandă comună europeană, cu un plan de finanţare sau o doctrină de apărare, sau o combinaţie între cele trei. 

Chiar dacă nicio ţară nouă nu va obţine armament nuclear prin acest plan, aplicarea acestui model ar constitui o escaladare fără precedent a puterii colective a Europei şi o separare radicală de Statele Unite conduse de Administraţia Donald Trump.

 Iniţiatorii propunerii admit că acest plan va trebui să depăşească obstacole enorme pentru a se concretiza. Însă discuţiile pe tema unui plan de "eurodisuasiune" sunt deja în centrul atenţiei, în principal în Germania, un stat-cheie în orice plan european.

"Este remarcabil; de fapt, sunt foarte uimită că se ajunge la o dezbatere pe această temă", a declarat Jana Puglierin, analist la filiala germană a Institutului Consiliul pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations).

În februarie, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, a pledat pentru consolidarea rolului militar al Europei, pronunţându-se în favoarea ideii unei Uniuni Europene "superputere nucleară". "Eu aş saluta o Europă ca superputere atomică, una care să poată ţine pasul cu Rusia", a afirmat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS, dreapta).

Însă cea mai importantă susţinere pentru această idee vine din partea lui Roderich Kiesewetter, deputat şi specialist în politică externă în cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Germaniei, Angela Merkel. "Ideea mea este să construim un proiect nuclear pe baza arsenalului existent în prezent în Marea Britanie şi Franţa", a subliniat politicianul german.

Acest plan ar fi adoptat numai în cazul în care continentul nu ar mai putea conta pe o protecţie americană”, explică New York Times. „Analiştii spun că discuţiile, chiar dacă nu vor fi niciodată traduse în acţiune, demonstrează sentimentul tot mai mare în Europa că măsurile drastice pot fi necesare pentru a proteja ordinea postbelică, în epoca preşedinţiei Trump şi a unei Rusii renăscute”, adaugă ziarul american.

„Cartier general militar” al Uniunii Europene

În planul apărării comune, Uniunea Europeană a făcut un pas spre o mai mare coordonare militară, după ce miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre au convenit luni în unanimitate să creeze un centru de comandă pentru o mai bună planificare şi desfăşurare a misiunilor de sprijin în străinătate, continuând în acelaşi timp să analizeze posibilitatea unei structuri permanente comune de apărare. 

Miniştrii europeni de externe au pus luni bazele unui „cartier general militar” al Uniunii Europene, care va centraliza încă din această primăvară comandamentele anumitor misiuni externe, transmite AFP.

Reprezentanţii celor 28 de state membre au decis crearea pe termen scurt a unei capacităţi militare de planificare în cadrul Statului Major al UE la Bruxelles.

  

Atribuţiile vor include, la nivel strategic, planificarea şi gestionarea operaţională a misiunilor militare necombatante, se arată în textul documentului adoptat de miniştri. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite