Muntenegru: proeuropeanul Milo Djukanovici revine la conducerea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milo Djukanovici deschizând o sticlă de sampanie după victoria în alegerile prezidenţiale FOTO EPA-EFE
Milo Djukanovici deschizând o sticlă de sampanie după victoria în alegerile prezidenţiale FOTO EPA-EFE

Liderul istoric al Muntenegrului, Milo Djukanovici, care pledează pentru aderarea ţării sale la Uniunea Europeană, a fost ales preşedinte din primul tur, duminică, cu 53,5% din voturi, conform unui exit-poll al Centrului de monitorizare şi cercetare (CeMI), transmite Reuters.

„Ne-am ţinut promisiunea şi am obţinut o nouă victorie valoroasă pentru viitorul european al Muntenegrului“, a declarat duminică seara Djukanovici în faţa susţinătorilor săi adunaţi la sediului din Podgorica al Partidului Democrat al Socialiştilor (DPS).

„Văd în rezultatul acestui scrutin o confirmare a evoluţiei Muntenegrului către valorile şi normele europene, precum şi o aderare deplină la Uniunea Europeană“, a adăugat el, deschizând apoi o sticlă de şampanie.

Milo Djukanovici a fost urmat în preferinţele alegătorilor de Mladen Bojanici, un om de afaceri susţinut de o alianţă formată din partide de opoziţie. Unele partide din cadrul acestei alianţe îşi doresc legături mai strânse cu Rusia. Bojanici a obţinut 33% din voturi, potrivit CeMI.

„Sunt mândru de rezultatul meu“, a spus el în faţa jurnaliştilor. „Îmi voi continua lupta pentru eliberarea Muntenegrului de sub dictatura lui Djukanovici“, a insistat Mladen Bojanici.

Prezenţa la vot era la 61,6% la ora locală 19.30 (20.30 ora României), cu o oră şi jumătate înainte de închiderea urnelor. Comisia Electorală nu a semnalat vreo neregularitate.

Milo Djukanovici, în vârstă de 56 de ani, domină scena politică muntenegreană încă din 1991, fie ca premier, fie ca preşedinte. El a demisinat de la conducerea Guvernului în 2016 şi şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale luna trecută.

Postul de şef de stat este onorific în Muntenegru, dar Djukanovici va deţine un rol important pe scena politică datorită DPS, care controlează Parlamentul de la Podgorica.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite